Τα τελευταία 24ωρα της προηγούμενης εβδομάδας η κλιμάκωση σε επίπεδο δηλώσεων, προθέσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο της Ουκρανίας πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι ηγεσίες των οποίων στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε κρίση αξιοπιστίας και επιρροής στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τους, ανέλαβαν πρωτοβουλίες προκείμενου με δυτικά όπλα και προφανώς πληρώματα να πληγούν ρωσικοί στόχοι όχι επί των εδαφών της Ουκρανίας αλλά της ίδιας της Ρωσίας.
Η Μόσχα από την πλευρά της με επίσημες δηλώσεις προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας θα μεταβληθεί σε πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ, οπότε η χρήση τακτικών πυρηνικών θα πρέπει να θεωρηθεί απολύτως πιθανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε επίπεδο Λευκού Οίκου και Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπήρξε δισταγμός για την κλιμάκωση αυτή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όμως, που είναι υπέρ της κλιμάκωσης, πέτυχε επιφυλακτική συναίνεση από την Ουάσιγκτον στους ευρωπαϊκούς «λεονταρισμούς». Κάπου στη διαδρομή αυτή της έντασης, μεταδόθηκαν από την Κίνα μηνύματα συμπαράστασης προς τη στρατηγικά σύμμαχο Ρωσία. Το κλίμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου στην Ευρώπη εμπεδωνόταν.
Χθες μεταδόθηκαν δηλώσεις Ζελένσκι από την πλευρά της ηγεσίας της Ουκρανίας που μιλούσαν για διέξοδο μέσω της διπλωματίας, με αφορμή την παγκόσμια σύνοδο που οργανώνεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Ελβετία. Στη σύνοδο μπορεί να συμμετέχουν περίπου 104 χώρες, αλλά δεν θα βρίσκονται εκπρόσωποι της Ρωσίας. Άρα τα περιθώρια για μια φόρμουλα ειρήνης είναι περιορισμένα. Υπάρχει όμως μια πρόταση της Κίνας για εκεχειρία και για την επόμενη ημέρα, την οποία βλέπει θετικά η Μόσχα.
Η θέση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να είναι ευέλικτη, πάντα στη βάση της επιλογής για συμμετοχή στη δυτική συμμαχία. Ναι μεν στήριξη της Ουκρανίας, αλλά όχι διεύρυνση του μετώπου τέτοια που να οδηγεί σε μια παγκόσμια σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ευρασίας. Άλλωστε οι εκλογές που φθάνουν θα δώσουν μηνύματα από την πλευρά των Ευρωπαίων πολιτών χρήσιμα..