Από μια σχετικά αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Οικονομικών πληροφορήθηκα ότι αυτήν την εβδομάδα (παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην εκπνοή της) υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, η απόφαση για καταβολή του bonus στους περίπου 2.000 εργαζομένους της ΜΟΔ οι οποίοι ασχολούνται με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2021, των οποίων η οικονομική διαχείριση ολοκληρώθηκε στο τέλος του έτους 2023, όχι μόνο έκλεισαν χωρίς καμία απολύτως απώλεια πόρων, αλλά κάλυψαν όλους τους στόχους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες σε επίπεδο απορρόφησης πόρων του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Πάνω από 300 (και λίγα λέω) στελέχη της κεφαλαιαγοράς από κάθε άκρη της γης βρέθηκαν στην Αθήνα, στο Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (ΙOSCO). Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει πάνω της τους προβολείς, καθώς η πορεία της οικονομίας της είναι εκπληκτικά θετική, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος έκανε μια ομιλία μεστή και πολυεπίπεδη, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο διεθνές ακροατήριο. «Δεν είναι όλες οι χώρες τόσο δημοσιονομικά αυστηρές, όπως η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, και με αφορμή την κοινή πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να κινητοποιήσουμε πόρους για το ευρωπαϊκό κοινό καλό».
Με αφορμή την πρόταση αυτήν του πρωθυπουργού, πήγε το μυαλό μου σε ελληνικές πρωτοβουλίες που τώρα θα ακολουθήσει η Ευρώπη. Αναφέρομαι στις τιτλοποιήσεις που χρησιμοποιήθηκαν με όχημα τον «Ηρακλή» για την εκκαθάριση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Ο πρωτεργάτης του «Ηρακλή», Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Χρηματοπιστωτικού Τομέα στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα πρόεδρος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει πολλάκις επισημάνει ότι οι τιτλοποιήσεις δεν είναι εργαλείο μόνο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά επίσης κύριος μοχλός για την άντληση χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές, ειδικά για την πράσινη -και ιδιαίτερα την ενεργειακή- μετάβαση. Θυμήθηκα τα λεγόμενά του, διαβάζοντας κοινό άρθρο του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Σολτς στους «Financial Times», οι οποίοι στην τριήμερη σύσκεψή τους έβαλαν ως ένα από τα θέματα στρατηγικής σημασίας για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση τις τιτλοποιήσεις. Η βαρύνουσα απόφαση των δύο ηγετών σημαίνει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα δούμε κινητοποίηση στο θέμα των τιτλοποιήσεων για την άντληση χρηματοδότησης πανευρωπαϊκά. Πέντε χρόνια μετά, πάντως, από την ελληνική κυβέρνηση…
!Και για να αποδώσω ακόμη πιο αναδρομικά τα εύσημα της πρωτοπορίας στον Γιώργο Ζαββό, από τον Ιούνιο του 1992 (επί κυβέρνησης του πατρός, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), ως εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου είχε προτείνει τις τιτλοποιήσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκής στεγαστικής πολιτικής με προσιτή χρηματοδότηση. Τώρα, που έχουν σφίξει τα πράγματα στην Ευρώπη για τη στεγαστική πολιτική, να περιμένουμε κινήσεις της Κομισιόν για λύση στο πρόβλημα μέσω των τιτλοποιήσεων;