Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Αραβικός σύνδεσμος

16:49 - 30 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια επόμενη εποχή. Αυξάνει, διευρύνει και θωρακίζει τις σχέσεις της με τα κράτη των Αράβων. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τελικά θα αποτελέσει και «γέφυρα» μεταξύ τους. Χθες στην Αθήνα βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι. Το κλίμα των επαφών Ελλήνων και Καταριανών ηγετών και αξιωματούχων είναι πάντα και σε διαφορετικές περιόδους θερμό, άσχετα αν η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά σε πρακτικό επίπεδο.

Το Κατάρ σε σχέση με τη Δύση διατηρεί μια επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να έχουν πολύ επιτυχημένες συζητήσεις με τον εμίρη. Είναι πολύ ενδιαφέρον, πέραν της ατζέντας της οικονομικής διπλωματίας, ότι Ελλάδα και Κατάρ κατέληξαν σε μια στρατιωτική συμφωνία αλλά και σε σύμφωνο για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει στρατιωτικό σύμφωνο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μια συστοιχία Patriot βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία.

Η σχέση ΗΕΑ και Κατάρ είναι ανταγωνιστική, αλλά η Ελλάδα καλύπτει αυτήν την απόσταση. Οι συζητήσεις που είχαν και ιδιωτικό χαρακτήρα μεταξύ Αλ Θάνι και Μητσοτάκη, πέραν των διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών, για παράδειγμα στο μεσημεριανό γεύμα, σχετίσθηκαν με την κατάσταση στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, για τους οποίους μεσολαβεί η Ντόχα. Αλλά η αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – Κατάρ θα έχει λόγο και στις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολής που καλύπτει τη Μεσοποταμία, αλλά και το πέρασμα -από την άλλη πλευρά- του Κατάρ στη Βαλκανική και την παρευξείνια ζώνη. Η Ελλάδα διπλωματικά προετοιμάζει τις συμμαχίες και τις συγκλίσεις της σε μια ατμόσφαιρα των «Συμφωνιών του Αβραάμ», επιδιώκοντας να δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα συντονισμού και συνεννόησης με τις αραβικές κυβερνήσεις και ηγεσίες, τόσο στην Εγγύς Ανατολή όσο και στον Κόλπο.