Τo «φάντασμα» του Βυζαντίου πλανάται πάνω από την Κωνσταντινούπολη και στοιχειώνει τους Τούρκους εθνικιστές. Με ανιστόρητες κορόνες, παραμονή της επετείου της Άλωσης, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξέφρασε την ενόχλησή του για τις παγκόσμιες αντιδράσεις που ακολούθησαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και μίλησε και για κάποια «συνωμοσία» που στόχο έχει την ανασύσταση του Βυζαντίου και την επαναφορά των Ελλήνων στην Πόλη. «Η Κωνσταντινούπολη απελευθερώθηκε από τις αλυσίδες της πριν από 571 χρόνια», είπε ο Μπαχτσελί στη διάρκεια μιας πραγματικά παραληρηματικής ομιλίας, υποστηρίζοντας δε πως είναι «το πρώτο κέντρο της τουρκικής παγκόσμιας κυριαρχίας». «Η Κωνσταντινούπολη θα προστατευτεί οπωσδήποτε από τα υποχείρια των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, που καταστρώνουν μυστικά σχέδια και σχεδιάζουν να επαναφέρουν την κατάλληλη στιγμή, ως μαύρα σύννεφα πάνω από την Πόλη, το βυζαντινό φάντασμα και τις βυζαντινές φιλοδοξίες. Θα συνεχίσουμε, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, να είμαστε ενοχλητικοί απέναντι στο μέτωπο κατοχής (;), το οποίο έχει χάσει τον ύπνο του όχι μόνο από την Άλωση αλλά και από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και θα συνεχίσουμε να ματαιώνουμε τις φιλοδοξίες τους», είπε.
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν οι κατεξοχήν αδικημένοι δανειολήπτες, όσοι δηλαδή δανείστηκαν με ελβετικό φράγκο, ζητώντας την άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης
insider
Στον δρόμο του Ανατέλλοντος Ηλίου
Πριν από μια εβδομάδα περίπου, έπειτα από μια διαδικτυακή συνομιλία του Μπιν Σαλμάν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για ενεργειακές και τεχνολογικές συμφωνίες, που έκλεισαν μεταξύ τους, η Σαουδική Αραβία επιστρέφει στη Δύση, αφήνοντας πίσω της τα παιχνίδια εξάρτησης από την Κίνα. Σε παράλληλους χρόνους και με εντελώς διαφορετική ατζέντα βρέθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας τιμώντας τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών. Από το 1899. Η μακρά διαδρομή της Ελλάδας στην Ανατολή, που θα περνά από τη Σαουδική Αραβία, έχει προορισμό στο εγγύς μέλλον όχι μόνον την Ινδία αλλά και τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ
Στα ωφέλιμα πολιτικά διδάγματα που προκύπτουν για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα από την περίοδο της Μεταπολίτευσης (1974-75) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Αυτό κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου «Μεταπολίτευση 1974-1975, 50 ερωτήματα και απαντήσεις», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Για την έκδοση μίλησαν επίσης οι Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, και Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».
Σε προεκλογικό timing η εκδήλωση και επίκαιρο, αφού ο κ. Τασούλας μίλησε συγκεκριμένα για «τα δύσκολα μονοπάτια που χρειάστηκε να διαβεί η Ελλάδα μετά την περίοδο της δικτατορίας», τονίζοντας το ξεκίνημα αυτής της διαδρομής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
«Η Μεταπολίτευση κατά μία εκδοχή μπορεί και να μην τέλειωσε με τη δημοσίευση του Συντάγματος το ’75. Μπορεί και να συνεχίζεται, αλλά είμαστε και σε άλλο χρόνο, όπως λένε οι συγγραφείς. Είμαστε σε άλλη Ελλάδα, σε άλλη εποχή», εκτίμησε ο κ. Τασούλας.
Κ.Κ.