Η Ελλάδα αναλαμβάνει ουσιώδη δράση στο θερμό μέτωπο της Μέσης Ανατολής και στο απολύτως δυστοπικό περιβάλλον που έχει προκύψει μέσα από την αναγκαστική για το Ισραήλ σύγκρουση με το τρομοκρατικό δίκτυο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο υπουργός των Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, έβαλε στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών μία ελληνική πρόταση για τη συγκρότηση μιας task force μεταξύ αραβικών κρατών, του γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση συντονισμού και ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων για το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, τους διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία κάποιων ρεαλιστικών προϋποθέσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Η ευθύνη της Ελλάδας ως μιας ευρωπαϊκής και μεσογειακής χώρας, με στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ αλλά και υπέρ της ειρήνης με τους Παλαιστινίους μετά την απελευθέρωσή τους από την Τζιχάντ, υπηρετείται μέσα από μια πλατφόρμα ευέλικτης και ουσιαστικής συνεννόησης για την επόμενη μέρα, μακριά από τη χωρίς περιεχόμενο και άστοχη αναγνώριση εκ προοιμίου παλαιστινιακού κράτους που δοκίμασαν Ισπανία, Νορβηγία, Ιρλανδία.
Η Ελλάδα, με την ευχέρεια που έχει μέσα από τον συσχετισμό της με τις «συμφωνίες του Αβραάμ», αλλά και τη θέση της ως παλαιό μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας -αλλά και του ΝΑΤΟ- με απευθείας γραμμή, αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τις ΗΠΑ, όφειλε και αναλαμβάνει αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο «καταλύτη» σε μια ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση για μια επαναδιατύπωση των κανόνων ειρήνης και οικονομικής ανασυγκρότησης στην «τάξη πραγμάτων» της Ανατολής.
Σε μια ενδεχόμενη σειρά διαβουλεύσεων Βρυξελλών – Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου – Ουάσινγκτον η επόμενη μέρα στη διαδρομή Ιερουσαλήμ – Ριάντ θα έκλεινε τον δρόμο των έντονων αναταράξεων στις οποίες έχει επενδύσει η σύγκλιση Άγκυρας – Τεχεράνης και στο βάθος Πεκίνου.