Ήταν εμφανέστατο την Παρασκευή ότι ο συνήθως ήρεμος υπουργός Χατζηδάκης «τα πήρε στο κρανίο» με τους λογιστές. Αφορμή η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), που ισχυριζόταν ότι υπάρχουν λάθη στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Δεν μάσησε, λοιπόν, τα λόγια του ο υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε: «Μήπως το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι φορολογούμενοι θα προσφύγουν φέτος στους λογιστές;». Επειδή το έψαξα λίγο παραπάνω, στο υπουργείο θεωρούν ότι ο θόρυβος που δημιουργούν οι λογιστές είναι παντελώς αδικαιολόγητος και έχει καθαρά συντεχνιακά κίνητρα. Διότι η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται τα τελευταία 4-5 χρόνια. Και κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ, οι τράπεζες, το Γενικό Λογιστήριο κ.λπ. δίνουν τα σχετικά στοιχεία χωρίς πρόβλημα. Και τα όποια περιορισμένα λάθη υπάρχουν διορθώνονται πάντα σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Τι άλλαξε λοιπόν φέτος για να κάνουν λόγο οι λογιστές για «σωρεία λαθών»; «Το μόνο που άλλαξε», απαντούν από το υπουργείο, «είναι ότι πλέον δεν χρειάζεται ο φορολογούμενος να υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Εφόσον δεν έχει αντίρρηση ο φορολογούμενος στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, η δήλωση καταχωρίζεται αυτόματα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.500.000 φορολογούμενοι, συνταξιούχοι ή μισθωτοί, με απλές δηλώσεις δεν θα χρειαστεί να πάνε στον λογιστή, καταβάλλοντας το σχετικό πενηντάευρο. «Επομένως», λένε στο υπουργείο, «οι λογιστές αντιδρούν γιατί χάνουν έσοδα και δημιουργούν θόρυβο για δήθεν σωρεία λαθών για να τρομοκρατήσουν τους φορολογούμενους».
Υπάρχει όμως και άλλη μία διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο και τους λογιστές. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο δίνονται αρκετές παρατάσεις στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Με τον τρόπο αυτόν, οι λογιστές εξυπηρετούν μεγαλύτερη πελατεία. Όμως ο Χατζηδάκης φέτος τους έχει διαμηνύσει «να ξεχάσουν τις παρατάσεις». Το υπουργείο έδωσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου και αυτό είναι.
!Μαζεύονται, λοιπόν, αρκετά σύννεφα στις σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με τους λογιστές. Πάντως, όσοι γνωρίζουν τον Χατζηδάκη ξέρουν ότι ειδικά στα θέματα εκσυγχρονισμού δεν κάνει πίσω. Και όπως επέμεινε στο θέμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, έτσι θα επιμείνει στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (καθαρά κέρδη 1,089 δισ. και συνολικά έσοδα 2,592 δισ. ευρώ), τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, το ενδιαφέρον δεν φεύγει από τις τράπεζες. Τώρα ανοίγει το δεύτερο κεφάλαιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και η διαδικασία για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank και η συγχώνευση με την Παγκρήτια. Χθες εξέπνευσε η προθεσμία των έξι μηνών για την απαγόρευση συναλλαγών από το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα μετά το placement του περασμένου Νοεμβρίου, με το οποίο το Ταμείο διέθεσε το 22% της Εθνικής. Η κλεψύδρα γυρίζει επισήμως ανάποδα για να ληφθούν οι αποφάσεις και για τη διάθεση του υπόλοιπου 18,39%. Αποφάσεις δεν αναμένονται μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Σήμερα η Optima bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024, με τη διοίκησή της να προχωρεί και σε conference call με τους αναλυτές. Το δίδυμο Τανισκίδη – Κυπαρίσση, που τρέχει την τράπεζα, θέτει υψηλούς στόχους για την κερδοφορία της Optima bank φέτος, με στόχο κέρδη άνω των 124.000.000 ευρώ. Το 2023 η Optima bank έκανε κέρδη 103.000.000 ευρώ, εκ των οποίων θα διανείμει το 32% ως μέρισμα στους μετόχους. Ήτοι μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύει για τους επενδυτές απόδοση 6,1% στην τιμή του IPO. Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, που θα ανακοινώσει σήμερα η τράπεζα, αναμένεται να επιβεβαιώσουν τους στόχους για την κερδοφορία της τρέχουσας χρονιάς και την προοπτική μερίσματος το 2025 με payout ratio 30%.