OFF THE RECORD: Ισλαμιστής θεολόγος κατά Ερντογάν για Μονή της Χώρας

19:29 - 15 Μάιος 2024

Περιττή θεωρούν ακόμα και μέσα στην Τουρκία την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. «Κανείς δεν χρειάζεται αυτά τα κτίρια ως τζαμιά», δηλώνει ο ισλαμιστής θεολόγος Ιχσάν Ελιατσίκ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. «Τα έργα τέχνης στη Μονή της Χώρας αφηγούνται την ιστορία του χριστιανισμού. Είναι ιστορικά κτίρια που ανήκουν στην ανθρωπότητα. Για αυτό θα πρέπει να παραμείνουν μουσεία», υπογραμμίζει. Την άποψη αυτή φαίνεται να ασπάζεται και η αρχιτεκτόνισσα Ζεϊνέπ Αχουμπέι, καθώς πιστεύει ότι η κληρονομιά του κτιρίου πρέπει να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αρμόζει στο παρελθόν του. Και αυτό -όπως λέει- δεν μπορεί να γίνει με τη λειτουργία του ως τζαμιού. «Υπάρχουν πολλά πρώην βυζαντινά κτίρια στην Τουρκία που υπέστησαν ζημιές σε σεισμούς και στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν. Όμως τα ψηφιδωτά σε αυτά τα κτίρια δεν μπόρεσαν να διατηρηθούν όπως αυτά που βρίσκονται στη Μονή της Χώρας», σημειώνει η αρχιτεκτόνισσα και αναστηλώτρια, αναδεικνύοντας τη σημασία του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, όπου μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την ελληνική πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot που έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη της αεράμυνας του βασιλείου

insider

Σε εκκρεμότητα η εκλογή Σιλιάνοφσκα

Η νέα πρόεδρος των Σκοπίων δεν έχει τυπικά ορκισθεί, αφού προφορικά δεν έδωσε όρκο για λογαριασμό της υπαρκτής Βόρειας Μακεδονίας, αλλά στο όνομα μιας ανύπαρκτης «Μακεδονίας». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εξαιτίας και των συντονισμένων πιέσεων που δέχεται το VMRO όχι μόνον από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ή τις ηγεσίες της περιοχής αλλά και από το αλβανικό DUI και τον Αλή Αχμέτι, χωρίς τη στήριξη του οποίου το VMRO δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση, η Γκ. Σιλιάνοφσκα να μη μείνει πρόεδρος. Τη θέση της να πάρει ο πρόεδρος της Βουλής που ορκίζεται στη Βόρεια Μακεδονία ή και ο εμβληματικός Ζόραν Ζάεφ, που εγγυάται το τέλος της εμπλοκής…

ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ

Δύο νομοσχέδια έρχονται προς ψήφιση μέχρι τις 24 Μαΐου και πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε ήδη και αφορά τον εκσυγχρονισμό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Επίσης έχει ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιπέδου κυβερνοασφάλειας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων.

Στη Βουλή κατατέθηκε επίσης η σύμβαση για την υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας. Με την ψήφιση της σύμβασης του υπουργείου Ναυτιλίας κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα «Φίλιππος Β΄» της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Καβάλας ΑΕ.

Μάλιστα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ θα ανέλθουν στο ποσό των 180.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο έτη υποπαραχώρησης και στο ποσό των 200.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.

Κ.Κ.