Μέσα στα πυκνά σε διπλωματικές εξελίξεις τελευταία 24ωρα, ειδικά στο μέτωπο της Βαλκανικής, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν στην Άγκυρα. Σαφής υπήρξε η διάθεση των δυο ηγετών και των δυο αντιπροσωπειών που τους συνόδευαν και συμμετείχαν σε σειρά συζητήσεων να επιτευχθεί το κλίμα διαλόγου ως κανονικότητα μεταξύ των δυο παραδοσιακά αντίπαλων χωρών, παρά τις δομικές διαφωνίες τους. Σε αυτές κυριάρχησαν οι διαφορετικές θέσεις όσον αφορά την ισλαμοποίηση της Μονής της Χώρας, τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, το ζήτημα του χαρακτηρισμού της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και της αντιμετώπισης των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, όπου οι διαφορές είναι και χαώδεις και έκδηλες σε επίπεδο δηλώσεων.
Από την πλευρά της Τουρκίας έγινε γνωστή η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο προγραμματισμένο δείπνο προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού χθες. Η επιλογή αυτή της πλευράς Ερντογάν έδειξε ότι τα «απόνερα» της ισλαμοποίησης της Μονής της Χώρας μετά την Αγία Σοφία υπήρξαν ισχυρά και όχι μόνον από την πλευρά της Ελλάδας.
Μετά την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκυρία και η διάθεση της Τουρκίας να είναι ανοιχτή ως προς τα θρησκευτικά θέματα, προκειμένου να ζητηθεί η θεσμική αναβάθμιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου των Ορθοδόξων με ιστορική έδρα το Φανάρι, από απλό θρησκευτικό ίδρυμα στη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης, σε παγκόσμιου κύρους δομή, ανάλογη με την Παπική Έδρα στο Βατικανό. Το κλίμα ύφεσης και διαλόγου Τουρκίας – Ελλάδας παραμένει ισχυρό και επιπλέον παράγει αποτελέσματα ως προς τα πρακτικά πεδία εφαρμογής με την καθιέρωση και επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ των δυο χωρών αλλά και με τη συμφωνία συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαχείρισης φυσικών καταστροφών και αμοιβαίας συνδρομής.