Σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντιέται με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα, όπου υπογράφηκε και μια συμφωνία καλών προθέσεων από τις δυο πλευρές, γνωστή ως «Διακήρυξη των Αθηνών». Από τότε ένας διάλογος σε πολλά επίπεδα έχει εξελιχθεί, με τη «θετική ατζέντα» περί οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών ζητημάτων, μαζί με την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης να έχουν εξελιχθεί ικανοποιητικά. Γίνεται και ένας αρχικός διάλογος στα πολιτικά ζητήματα ή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, που έχει αποδώσει ως προς το να αποφεύγονται οι παραβιάσεις και η ένταση στο στρατιωτικό επίπεδο.
Ελάχιστα 24ωρα πριν από τη συνάντηση υπήρξε μια αμοιβαία συνέντευξη των δυο ηγετών προς το κοινό της άλλης χώρας μέσω των εφημερίδων «Μιλιέτ» και «Καθημερινή». Οι συνεντεύξεις αυτές, καλά προετοιμασμένες από τα διπλωματικά επιτελεία των δυο ηγετών, ήρθαν για να αποκλιμακώσουν κάποιες διαμαρτυρίες, που θα ακουσθούν όμως, όπως αναμένεται και σε επίσημες δηλώσεις, για τις κινήσεις της Τουρκίας που θεωρούνται προκλήσεις, με τελευταία στη σειρά την ισλαμοποίηση της Μονής της Χώρας.
Παρά ταύτα είναι ενδιαφέρον ότι και οι δυο ηγεσίες δείχνουν διάθεση να συνεχισθεί ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα, σε μια διαδικασία «μη πολέμου», για να θυμηθούμε μια παλαιότερη αμοιβαία δέσμευση, που τότε ως φρασεολογία είχε εντυπωσιάσει. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν στην τελευταία αυτή συνέντευξή του προχωρά σε μια πρόταση: «Μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα (κυριαρχίας) με μια προοπτική που απέχει από τα τετελεσμένα». Η ελληνική πλευρά αξίζει να το σκεφτεί μετά την επερχόμενη συνάντηση στην Άγκυρα. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως διάλογος χωρίς casus belli. Έστω κι αν η Ελλάδα ξεκινήσει από τα 12 ναυτικά μίλια και η Τουρκία από τα 6 ναυτικά μίλια…