Εν μέσω πασχαλινού κλίματος, κάπου πήρε τ’ αυτί μου κάτι περίεργα σε σχέση με τους διαγωνισμούς για τα ψηφιακά και τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Επειδή παιάνιζε η μπάντα του δήμου, δεν κατάλαβα αν αυτοί που συζητούσαν για τους διαγωνισμούς έλεγαν για τον Τσαμάζ ή για τον Γιαμάς. Το μόνο σίγουρο που κατάφερα να συγκρατήσω από την όλη βαβούρα ήταν ένα επώνυμο, Αντωνόπουλος, που εξ όσων κατάλαβα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα λεφτά, στους διαγωνισμούς και κυρίως στις μοιρασιές (με την καλή έννοια του όρου) ανάμεσα στις εταιρείες.
Επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας το σκεπτικό της DBRS για την πρώτη απονομή επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνική τράπεζα. Επιβεβαιώθηκε και η στήλη, που έγραφε ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής θα ξεπερνούσε το 17%, καθώς έφτασε στο 17,6% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων (και σε 19,7% σε επίπεδο αναλογούντων κερδών μετά φόρων, χωρίς να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή για το υπερβάλλον κεφάλαιο CET1 άνω των εποπτικών ορίων). Η Εθνική είχε την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά της αποθέματα, και πλέον έχει δείκτη CET1 στο 18,6% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,3%. Παράλληλα, η τράπεζα αύξησε τα ταμειακά της διαθέσιμα στα 9,1 δισ. ευρώ, παρά το ότι αποπλήρωσε στο σύνολό του το Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ, ούσα η πρώτη ελληνική τράπεζα που βγήκε από το πρόγραμμα. Ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, συντηρητικός εκ φύσεως, αποφεύγει να μιλήσει για το ύψος του μερίσματος και τις προοπτικές του, αλλά σκιαγραφεί ένα σταθερά κερδοφόρο μέλλον για την Εθνική Τράπεζα. Άλλωστε, πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει στις μειώσεις επιτοκίων με την ταχύτητα που προσδοκούσε η αγορά. Επομένως, τα υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς στις τράπεζες, διατηρώντας ευρύ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Για την Εθνική Τράπεζα το περιθώριο αυτό ήταν στις 326 μονάδες βάσης το α΄ τρίμηνο και συνολικά για το έτος προβλέπεται στις 290 μ.β.
!Την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει στις 23 Μαΐου η Optima Bank. H εντυπωσιακή πορεία των μεγεθών της τράπεζας, που παρουσίασε το 2023 καθαρά κέρδη 103.000.000 ευρώ, οδηγεί τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή στους μετόχους του 32% των καθαρών κερδών, δηλαδή μέρισμα 44 σεντς ανά μετοχή. Στη γενική συνέλευση θα προταθούν επίσης προς έγκριση από τους μετόχους η δωρεάν διάθεση μετοχών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό, καθώς και η διανομή μέρους κερδών της χρήσης 2023, ως bonus λόγω επίτευξης στόχων, σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και προσωπικό της τράπεζας.
Δάνεια 14,727 δισ. δολ. χορήγησαν το 2023 στην ελληνική ναυτιλία οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. H UBS (Credit Suisse) μπορεί να παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των Ελλήνων εφοπλιστών, όμως ακολουθούν με βραχεία κεφαλή οι ελληνικές τράπεζες, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα των ναυτιλιακών χορηγήσεων. Για τρίτη χρονιά (αν δεν απατώμαι) από τότε που εκτόπισε την BNP Paribas, η Eurobank παραμένει δεύτερη στην κατάταξη των τραπεζών που προτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές. Ακολουθούν Πειραιώς, Alpha και Εθνική, η οποία θυμάμαι ότι βρισκόταν στην έβδομη θέση, αφήνοντας πίσω της Citi, ING, BNP Paribas και ABN-AMRO.