-Οι πρώτες αχνές ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη «ξεκολλάει» από την οικονομική στασιμότητα του τελευταίου χρόνου είναι πλέον γεγονός. Έπειτα από πέντε διαδοχικά τρίμηνα που δεν κουνιόταν φύλλο, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο, επίδοση που ξάφνιασε θετικά τους διεθνείς αναλυτές, με την Goldman Sachs να έχει θέσει τον πήχυ πολύ χαμηλότερα, στα όρια της ύφεσης.
-Η ανάκαμψη προήλθε κυρίως από τη δυναμική της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (0,7%), τη σταθερή ανάπτυξη της Ιταλίας (0,3%) και την πιο μέτρια δυναμική της Γαλλίας και της Γερμανίας (0,2%). Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε περισσότερο στην επιστροφή της ανάπτυξης, αλλά ισχυρή δυναμική υπήρξε επίσης στις επενδύσεις και στην κατανάλωση -εδώ εξαίρεση παραμένει η Γερμανία-, με περαιτέρω δείγματα ενίσχυσης αυτής της τάσης.
-Καλά νέα, αν και είναι νωρίς ακόμη για να πούμε ότι θα έχουν διάρκεια, έρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών αλλά και της μεταποίησης, καθώς αμφότεροι οι δείκτες ξεπέρασαν τα όρια των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
-Για την ελληνική οικονομία, που απέχει μακράν σε επιδόσεις με προσδοκώμενους ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%-2,5% φέτος, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αν και εφόσον αποδειχθεί διατηρήσιμη, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε θετική έκπληξη και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να κινηθεί προς το άνω όριο των προβλέψεων.
-Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ για τον Ιούνιο, τόσο αυξάνονται τα στοιχήματα υπέρ της πρώτης μείωσης επιτοκίων από τα επίπεδα του 4,5%. Πλέον οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Στουρνάρας, βλέπουν τρεις μειώσεις και όχι τέσσερις, που σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν «ανάσα» για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αν ο πληθωρισμός προσεγγίσει με ταχύτητα το όριο του 2%, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
-Οριακά πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε χθες η τιμή του πετρελαίου brent ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της αναμενόμενης επέμβασης των Ισραηλινών στη Ράφα, όπου επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή. Από καθαρά οικονομική οπτική, οι μαύρες προβλέψεις για εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα που θα μπορούσαν να καθηλώσουν την παγκόσμια οικονομία δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
-Προς περαιτέρω ισχυροποίηση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ οδεύουν οι δύο χώρες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Ισραηλινός ομόλογός του έθεσαν τις βάσεις στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Στη μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκε πρόταση του Ισραήλ προς την ελληνική πλευρά για στενότερη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, όπου το Ισραήλ πρωτοπορεί παγκοσμίως.
*Κλειστό ήταν χθες Δευτέρα του Πάσχα και θα παραμείνει και σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στη μόνη χώρα όπου η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται με αργίες και απεργίες, δύο φορές…
-Ισχυρό ανταγωνισμό και ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πυροδοτήσει τα νέα τιμολόγια. Η ΔΕΗ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της τον Μάρτιο με μερίδιο 50,76% από 51,23% τον Φεβρουάριο, έχοντας ούτως ή άλλως διευρύνει την γκάμα των δραστηριοτήτων της πολύ πιο μακριά από την πώληση ρεύματος. Στη δεύτερη θέση η Protergia της Mytilineos με 17,39% μαζί με τη Volterra και στην τρίτη η Ήρων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 12,03% από 11,64%.
-Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών κατέχει η Eurobank, σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Research για το έτος 2023. Με 4 δισ. δολάρια δανείων έρχεται δεύτερη σε σύνολο 50 διεθνών και εγχώριων τραπεζών, με πρώτη τη UBS (Credit Suisse) που έχει χορηγήσεις 5,1 δισ. δολαρίων.
ο… ντετέκτιβ