«Από γαμπρούς, άλλο τίποτα!», λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Χρήστος Καινούργιος, ο μεγαλομέτοχος της Διαδικασία, της δεύτερης ισχυρότερης ελληνικής εταιρείας consulting, ο οποίος τα έσπασε με την Bright. Οι μέτοχοι της τελευταίας σχεδίαζαν σειρά εξαγορών, για να δημιουργήσουν έναν «εθνικό πρωταθλητή στο consulting», αλλά προς το παρόν τα σχέδια ναυάγησαν. Πιθανότατα επειδή δεν υπήρχε ή δεν βρέθηκε το κατάλληλο βαθύ πορτοφόλι που θα στήριζε οικονομικά την ιδέα των ανθρώπων. Ο Χρ. Καινούργιος συνεχίζει να αναζητεί αγοραστή για το ποσοστό του πάντως. Με υψηλότερο τίμημα απ’ όσα είχε σχεδόν συμφωνήσει με την Bright. Είναι σκληρή η ζωή. Οι πληροφοριοδότες μας είχαν εντοπίσει σε κάποια από τις κινήσεις εξαγορών συμβουλευτικών εταιρειών, μικρών αλλά ζωηρών, και τον Σπύρο Βυζάντιο, που πώλησε την εισηγμένη Byte στην Ideal Συμμετοχών. Ούτε και αυτός, όμως, τα κατάφερε. Για την Planet, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία συμβούλων, δεν γράφουμε τίποτα, γιατί θα μας διαψεύσει.
!Ένας τομέας που βρίσκεται προ μεγάλων αλλαγών είναι τα διαγνωστικά κέντρα. Όχι μόνο επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος κάποιοι νέοι παίκτες. Κυρίως επειδή ένας από τους ισχυρούς του κλάδου έχει σοβαρά ζητήματα, λόγω εσωτερικών διενέξεων.
Αν ισχύουν οι εκτιμήσεις πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 απορροφήσαμε μόλις 400.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, τότε χρειαζόμαστε άμεσα ένα θαύμα. Πρέπει να απορροφούμε κάθε τρίμηνο μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότερα από 1 δισ. ευρώ! Στην αγορά προσπαθούν να εξηγήσουν την ολύμπια ψυχραιμία των υπευθύνων για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλη εξήγηση, πέραν της μεταφυσικής, δεν βρίσκουν. Για να μην είμαστε άδικοι, πάντως, το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι ασθενικό σε επίπεδο απορροφήσεων. Η μάχη δίνεται προς το τέλος του χρόνου, όταν τρέχουν οι υπηρεσίες να πιστοποιήσουν δαπάνες για έργα και προγράμματα.
Επιτυχημένο αποδείχτηκε το πρώτο τεστ των αγορών, σε περιβάλλον αρκετά προβληματικό, μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, που τόλμησε η Eurobank με την έκδοση senior preferred ομολόγου. Η ελληνική τράπεζα είναι από τις ελάχιστες high yield (ο ορισμός αφορά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με αξιολόγηση κάτω του ΒΒΒ) και non core (δηλ. από τις μη μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης) που τέσταρε τις αγορές, αποκομίζοντας μάλιστα τα μέγιστα. Προσφορές επενδυτών περίπου 1,475 δισ. ευρώ, έναντι ύψους έκδοσης 650.000.000 ευρώ και απόδοση 5%, με κουπόνι του ομολόγου στο 4,875%. Δύο εβδομάδες πριν -θυμίζω- στις αγορές είχε βγει η Τράπεζα Πειραιώς, με ομολογιακή έκδοση 500.000.000 ευρώ, που προσέλκυσε προσφορές 1,3 δισ. και διαμόρφωσε απόδοση επίσης 5%. Ωστόσο, δύο εβδομάδες πριν τα πράγματα ήταν ήρεμα στις αγορές και τα επιτόκια 15 μ.β. χαμηλότερα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το ομόλογο της Eurobank λήγει το 2031 και της Πειραιώς το 2030 (δηλαδή η Eurobank δανείστηκε από τις αγορές πιο μακροχρόνια), όπως επίσης ότι πρόκειται για την τρίτη έκδοση της Eurobank «καπάκι» μετά τις προηγούμενες του Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου, η επιτυχία της χθεσινής έκδοσης της Eurobank σηματοδοτεί ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αμείωτο. Το εκδοτικό πρόγραμμα της Eurobank θα έχει και συνέχεια μέσα στη χρονιά, αφού εξεταστούν τα νέα μεγέθη και οι ανάγκες του ισολογισμού μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Οι σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές Αρχές της Κύπρου αναμένονται μετά το Πάσχα.