Οι ακραίες καταστάσεις που συνέβησαν εντός ναών, με θύματα δύο βουλευτές και έναν υπουργό της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ψηφίσει τον νόμο για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων, με πιο ακραίο μεταξύ αυτών το συμβάν στην Καβάλα από μέλος του κόμματος ΝΙΚΗ, έρχονται να κάνουν πιο πιεστικό το αίτημα η Εκκλησία της Ελλάδος να δώσει μήνυμα κατευνασμού, πολιτειακής τάξης και θρησκευτικής συνέπειας.
Και πράγματι, η Ιεραρχία της Ελλάδας δείχνει πολύ έτοιμη και πολύ αποφασισμένη να αναλάβει τον ρόλο και την αποστολή που της αναλογεί, ειδικά ενόψει της επερχόμενης Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης του Κυρίου. Σε μια πρώτη φάση, υπήρξε θεσμική συνάντηση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον αρμόδιο για τα θρησκευτικά ζητήματα υπουργό, τον κ. Πιερρακάκη. Επίσης, είναι προγραμματισμένη στο πνεύμα των ημερών κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου σε ίδρυμα ηλικιωμένων στο Δήλεσι. Είναι κρίσιμο οι σχέσεις πολιτείας – Εκκλησίας στο θεσμικό επίπεδο να αποκατασταθούν μέσα από κινήσεις και συμβολισμούς που δεν θα αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης.
Επίσης, από την πλευρά της Εκκλησίας να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός της συνέπειας στη χριστιανική πίστη και τα λατρευτικά δόγματα από εκρήξεις μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Η ανεκτικότητα και το «περίσσευμα ψυχής», το «αγαπάτε αλλήλους» αποτελούν προαπαιτούμενα για τη χριστιανική πίστη. Η πραγματική ζωή λοιπόν, ειδικά ενόψει της περιόδου του Πάσχα, θα πρέπει να ακολουθήσει τις προσταγές της πίστης, με το παράδειγμα και το κήρυγμα των Μητροπολιτών και των ιερέων να δίνουν μήνυμα αγάπης και ευπρέπειας, ηρεμίας και συναδέλφωσης – και όχι μίσους και οργής.
Οι εξελίξεις σχετικά με τη σύγκλιση Εκκλησίας – πολιτείας, μετά το δυσάρεστο κλίμα που δημιούργησε η θεσμική καινοτομία για τον γάμο των ομοφύλων, είχαν προαναγγελθεί από την πάντα εύστοχη και δημοσιογραφικά ακριβή στήλη «Big Μouth», αλλά η επίσημη ανακοίνωση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών δημιουργεί ανακούφιση και εμπεδώνει κλίμα κοινωνικής συνοχής.