Στο συνέδριο των Δελφών ο υπουργός Χατζηδάκης έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων 870.000.000 ευρώ για το 2025. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αυτές δεν έγιναν για προεκλογικούς λόγους, όπως κάποιοι νόμιζαν αρχικά. Οι εξαγγελίες έγιναν από τον Κωστή Χατζηδάκη, αφενός για να στείλει το μήνυμα της δημοσιονομικής σταθερότητας και σοβαρότητας από ένα διεθνές φόρουμ, αφετέρου για να κόψει τη συζήτηση για επιπλέον παροχές. Διότι ναι μεν μπορεί στους επόμενους μήνες να προκύψουν υπερπλεονάσματα στον προϋπολογισμό, αλλά οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στις κυβερνήσεις για επιπλέον παροχές. Επομένως, αυτά είναι τα μέτρα και τέλος. Και όσοι καλλιεργούν προσδοκίες για επιπλέον παροχές-μποναμάδες, απόσυρση αυτοκινήτων, επιδοτήσεις σε ακίνητα κ.λπ. στο τέλος θα εκτεθούν.
O υπουργός Κωστής ήταν ξεκάθαρος και για τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές με POS. Αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, είπε ο υπουργός, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών, ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψους. Ο Χατζηδάκης έχει εξασφαλίσει το «ναι» των τραπεζών και των εκκαθαριστών των συναλλαγών με κάρτες για τη μείωση των χρεώσεων, αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει, αν δεν μπουν στον χορό και τα δύο διεθνή σχήματα πληρωμών. Τα οποία, άλλωστε, φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά των χρεώσεων που επιβάλλονται στις πληρωμές με κάρτες, με τις προμήθειες που χρεώνουν να φτάνουν έως 3,5%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των εκκαθαριστών των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα κινούνται στο 0,50%-0,80% και οι προμήθειες των τραπεζών δεν ξεπερνούν, και μάλιστα θεσμοθετημένα, το 0,20%.
Τη Δευτέρα 15 Απριλίου μαθαίνω ότι θα υποβάλουν οι τράπεζες το επίσημο αίτημα στον SSM για τις διανομές μερισμάτων. Ατύπως, στις επαφές που έχουν γίνει (εδώ και ενάμιση μήνα, αφού είθισται αντιπροσωπεία του SSM να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, αρχές της χρονιάς, μεταφέροντας τις προτεραιότητές του και «επιβλέποντας» την εταιρική διακυβέρνηση), ο SSM έχει δώσει το πράσινο φως. Όμως, πιο «αχνό» σε σχέση με αυτά που θα ήθελαν οι τράπεζες. Πληροφορούμαι ότι Εθνική και Eurobank στόχευαν σε διανομή μερίσματος 30% των κερδών του 2023 και θα περιοριστούν στο 25%. Ποσοστό διανομής 25% ήθελε η Alpha Bank και θα πάρει άδεια για 20%, ενώ το πράσινο φως για μέρισμα 10% των κερδών θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς.
Καμπανάκι για τον «πρωταθλητισμό» μας στην κατανάλωση χτύπησε ο πρόεδρος της Eurobank και ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Ζανιάς. Η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα κοντά στο 70%, εκεί δηλαδή που ήταν και πριν από την κρίση και λίγο υψηλότερη από τη χρονιά που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Στην Ευρωζώνη αυτό το ποσοστό είναι μόνο 52%. Υψηλή κατανάλωση συνεπάγεται και χαμηλή αποταμίευση, δηλαδή χαμηλούς εθνικούς πόρους για την ανάπτυξη. Το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας πρέπει να στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Και εκεί, είμαστε ακόμη πίσω.
!Για τη νέα εθελούσια της Πειραιώς, που σας είχα γράψει, φαίνεται ότι θα πάει μάλλον για φθινόπωρο και θα είναι στα πρότυπα αυτής που ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο η Eurobank. Η οποία, με 700 αντί για 400 αποχωρήσεις, στις οποίες στόχευε, έχει πιάσει τους στόχους αποχωρήσεων για τα επόμενα 2-3 χρόνια.