Στις 19 Μαρτίου η στήλη σχολίαζε την έκθεση του ΚΕΠΕ «Bankflation: Ο πληθωρισμός της τραπεζικής απληστίας», επισημαίνοντας τα κενά της ανάλυσης και τον εφετζίδικο, όσο και λαϊκίστικο, τίτλο, υποβάλλοντας το απλό ερώτημα: «Τελικά, θέλουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βγάζει κέρδη ή όχι;». Στο ερώτημα απάντησε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αν και θα ήταν χρήσιμο να γίνει κάποια στιγμή συζήτηση στη Βουλή, με θέμα αυτό ακριβώς το ερώτημα. Για να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα στο πώς θέλουν το τραπεζικό σύστημα (φαντάζομαι δεν θα βρεθεί κάποιος βουλευτής να πει πως θέλει ζημιογόνες τις ελληνικές τράπεζες) και να στοιχειοθετήσουν το «πόθεν έσχες» της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος με βάση το σκεπτικό τους. Μέχρι τότε, βεβαίως, κάποιοι θα χρειαστούν πολλά «φροντιστήρια», πολύ διάβασμα, περισσότερη σοβαρότητα, ειλικρίνεια και απαλλαγή από ιδεοληψίες.
Θέλουμε εύρωστο (σ.σ.: εύρωστο και ζημιογόνο δεν γίνεται) τραπεζικό σύστημα, γιατί ζημιογόνες τράπεζες δεν ωφελούν ούτε το Δημόσιο ούτε τους φορολογούμενους, που τελικά είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο. Τόσο απλά. Αυτό δήλωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και διευκρίνισε ότι κερδοφορία δεν σημαίνει ασυδοσία, ευρωστία δεν σημαίνει απληστία και στήριξη στο τραπεζικό σύστημα δεν σημαίνει αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση το έχει αποδείξει με συνεχείς δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του τραπεζικού ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών. Άλλο που π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, βγάζει και γράφει φιλιππικούς για «κυβέρνηση αδρανή, αδύναμη, ανίκανη να παρέμβει και να ρυθμίσει». Οι ορίτζιναλ φιλιππικοί του Δημοσθένη ήταν τρεις, η κασέτα του Κατρίνη πρέπει να παίζει στο replay 113…
Ο διοικητής της ΤτΕ είχε προχθές διπλή και σημαίνουσα παρουσία μέσω των μηνυμάτων του για οικονομία και τράπεζες, παρουσιάζοντας, πριν μιλήσει στη Βουλή, την Έκθεσή του για το 2023. Θα παραμείνω στις τράπεζες και στα όσα είπε για τα επιτόκια. Οι αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων δεν είναι αποτέλεσμα τραπεζικής «απληστίας», αλλά αποτέλεσμα των αυξήσεων που έκανε η ΕΚΤ. Οι αυξήσεις επηρέασαν και στην Ελλάδα περισσότερο τα επιχειρηματικά δάνεια (+230 μ.β., επειδή τα περισσότερα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου) και λιγότερο τα καταναλωτικά και στεγαστικά (+78 μ.β. και 96 μ.β, αντίστοιχα). Ωστόσο, και για τους δύο τομείς η αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα ήταν ηπιότερη απ’ ό,τι κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν επίσης, ιδιαίτερα στις καταθέσεις προθεσμίας (+160 μ.β.). Όμως ο μικρός βαθμός ενσωμάτωσης των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ στις καταθέσεις προθεσμίας οφείλεται και στις πολύ ικανοποιητικές συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Έτσι, πρώτη φορά από το 2003 το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώνεται, από τα μέσα του 2022, σε επίπεδο χαμηλότερο από το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης.
Αλλαγή σκυτάλης επίκειται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Ο Χριστάκης Πατσαλίδης, ο οποίος είχε διοριστεί (αμισθί) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ειδικός σύμβουλός του για θέματα οικονομίας, θα είναι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Η θητεία του νυν διοικητή, Κωνσταντίνου Ηροδότου, λήγει σήμερα 10 Απριλίου.