THE BIG MOUTH: Είναι να μη βάλει κάτι στο μυαλό του o υπουργός… – Δύο deals που συζητούνται…

19:02 - 4 Απρίλιος 2024
Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου "Εθνική Στρατηγική για τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό", Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ακόμα και οι άσπονδοι εχθροί του αναγνωρίζουν στον υπουργό Χατζηδάκη το πείσμα και την αποτελεσματικότητά του. Είναι να μη βάλει κάτι στο μυαλό του. Ο Κωστής θα κινήσει γη και ουρανό για να το πετύχει. Αυτό έγινε και με το έργο της διασύνδεσης των

με τις ταμειακές μηχανές, ένα κομβικό έργο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Και πολλοί προεξοφλούσαν μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα γίνει «γιατί εδώ είναι Ελλάδα». Λοιπόν, ο Χατζηδάκης από την ώρα που πήγε στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το έργο θα γίνει. Και κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό του υπουργείου για αυτό. Αυτή η στήλη σάς είχε αποκαλύψει ακόμα και τη δημιουργία war room για το θέμα αυτό. Έτσι, προχθές το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το 90% των διασυνδέσεων έχει ολοκληρωθεί ή έχει προγραμματιστεί στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου, για να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Μιλάμε για πάνω από 255.000 επιχειρήσεις. Επομένως, όπως πληροφορούμαι από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, δεν δίνεται άλλη παράταση. Και από σήμερα ενεργοποιούνται τα πρόστιμα που φτάνουν έως 20.000 ευρώ. Μαθαίνω μάλιστα ότι στην ΑΑΔΕ υπάρχει μια λίστα με 3.000 επιχειρήσεις που θεωρούνται προκλητικές περιπτώσεις. Διότι, ενώ έχουν τζίρους άνω του 1.000.000 ευρώ, δεν έκαναν τίποτα για να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους. Και, όπως σωστά καταλάβατε, από εκεί θα αρχίσουν τα πρόστιμα.

!Δύο deals που άρχισαν να συζητούνται εδώ και καιρό φαίνεται ότι οδεύουν προς ολοκλήρωση μέσα στον μήνα. Ο λόγος για την ΗΛΕΚΤΩΡ του Ελλάκτωρα και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Περιστέρη.

Σειρά κρίσιμων στοιχείων για την Ευρωζώνη, που θα διαμορφώσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ με τα επιτόκια (όχι πάντως στην προσεχή συνεδρίαση της 11ης Απριλίου), αναμένεται μέσα στην εβδομάδα. Η αρχή έγινε χθες με πληθωρισμό Μαρτίου (εκτίμηση 2,5%) και ακολουθούν σήμερα τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού και αύριο για τις λιανικές πωλήσεις. Το προμήνυμα ότι η έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων πλησιάζει (όχι νωρίτερα όμως από τον Ιούνιο) έδωσαν τα αναπάντεχα καλά νέα για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε χαμηλότερα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Μάρτιο, από 2,7% τον Φεβρουάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, χαμηλότερα μάλιστα και από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν τον πληθωρισμό στο 2,4%.

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που θα ρίξει ελαφρώς το επιτόκιο, αναμενόταν στη χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Στη δημοπρασία του Ιανουαρίου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,83%, πάνω από μία μονάδα υψηλότερα από την απόδοση που μπορούν να πάρουν οι καταθέτες από τις προθεσμιακές καταθέσεις. Γιατί το αναφέρω αυτό; Διότι, διαβάζοντας πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις ιδιωτικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο, που δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, ανακάλυψα ότι για πρώτη φορά οι προθεσμιακές βλέπουν κατήφορο. Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν τον Φεβρουάριο μηνιαία μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ, αν και σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την ισχυρή αρνητική ροή του Ιανουαρίου (-5,2 δισ. ευρώ). Η υποχώρηση των καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του 2024 αντιστάθμισε την πολύ μεγάλη αύξηση που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο (+6,4 δισ. ευρώ), λόγω εποχικότητας κινήσεων που εμφανίζουν οι συγκεκριμένοι μήνες (πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων, απορρόφηση εκταμιεύσεων δανείων και κρατικών μεταβιβάσεων κ.λπ.). Η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων τον Φεβρουάριο προήλθε κυρίως από τις επιχειρήσεις και σε μικρότερο βαθμό από τα νοικοκυριά, με αντίστοιχες μειώσεις κατά 0,5 και 0,2 δισ. ευρώ. Εκείνο όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι έπειτα από 15 μήνες συνεχόμενων αυξήσεων οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών κατέγραψαν για πρώτη φορά μείωση, έστω και οριακή (0,1 δισ. ευρώ).