Σε εφαρμογή έχουν θέσει από προχθές οι εταιρείες διαχείρισης τις ψηφιακές τους πλατφόρμες για την ενημέρωση των δανειοληπτών και εύχονται η ηλεκτρονική επικοινωνία να υιοθετηθεί από το σύνολο των δανειοληπτών. Όχι απλώς για να κάνει απόσβεση η επένδυση εκατομμυρίων ευρώ στο χτίσιμο των υποδομών e-servicing, αλλά και για να μειωθεί η χαρτούρα και η ανάλωση ανθρωποωρών και κυρίως να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους άνω των 2.400.000 δανειοληπτών που έχουν ως πελάτες οι servicers. Γιατί, κακά τα ψέματα, η ψηφιακή πλατφόρμα ενημερώνει άμεσα και πλήρως τους οφειλέτες για την οφειλή τους, αλλά αίρει και δικαιολογίες μη ενημέρωσης που μπορούσαν να προβάλλουν μέχρι τώρα για τη μη εξυπηρέτηση της οφειλής.
Ειδικά δε να μην απαντούν στα τηλέφωνα, όταν βλέπουν κλήση από την εταιρεία διαχείρισης. Αναλόγως πώς θα πάει η χρήση του e-servicing, δεν θα απέκλεια στο μέλλον να γίνει υποχρεωτική και για τους δανειολήπτες η επικοινωνία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, που τώρα είναι στη διακριτική τους ευχέρεια. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την πορεία της ψηφιακής ενημέρωσης και δεν αμφιβάλλω ότι αυτό θα αφορά και τους δανειολήπτες. Γιατί κάποιοι εξ αυτών, μπαίνοντας στο TAXISnet για να κάνουν την ταυτοποίησή τους και να πάρουν προσωπικούς κωδικούς για χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας των servicers, μπορεί να μην είναι πολύ πρόθυμοι να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους…
Καλά νέα για τις ρυθμίσεις οφειλών ανακάλυψα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 8 Απριλίου. Ο λόγος για τους οφειλέτες δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι θα πετύχουν «κούρεμα» χωρίς να είναι υπόλογοι για την κρατική εγγύηση. Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι τράπεζες και servicers θα μπορούν να πραγματοποιούν ρυθμίσεις των δανείων με εγγύηση Δημοσίου, διατηρώντας το δικαίωμα στις κρατικές εγγυήσεις. Όπως αναφέρει η διάταξη, αν προβλέπεται ποσό διαγραφής στη ρύθμιση, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού ως συνόλου. Το ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς το ποσό αυτό να βεβαιώνεται ως έσοδο του ελληνικού Δημοσίου, εις βάρος του φυσικού προσώπου. Μέχρι τώρα το Δημόσιο πλήρωνε την τράπεζα ή τον servicer, αλλά μετά κυνηγούσε τον οφειλέτη για την είσπραξη της εγγύησης, φτάνοντας μέχρι την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμός).
!Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Παγκρήτιας Τράπεζας για το 2023 και ακούω ότι επικρατεί ικανοποίηση στη διοικητική ομάδα της τράπεζας. Τα κέρδη, που δεν τα λες και λίγα, όπως μαθαίνω, θα είναι περίπου 90.000.000 ευρώ, στοιχείο που επιβεβαιώνει τις επιλογές της διοίκησης της τράπεζας και των μετόχων. Επόμενος στόχος της Παγκρήτιας είναι η ένταξη των «κόκκινων» δανείων στον «Ηρακλή 3» και η ενοποίηση με την Attica Bank.
Συντονισμένη δράση για να μην επαναληφθεί ο γολγοθάς των «κόκκινων» δανείων και της υπερχρέωσης των δανειοληπτών αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Η καλλιέργεια της χρηματοοικονομικής γνώσης γίνεται κεντρικός στόχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, όπου όχι μόνο ο δανεισμός αλλά και οι επενδύσεις απαιτούν αυξημένη σύνεση. Η ΕΕΤ ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τον χρηματοπιστωτικό εγγραμματισμό, όμως τώρα το συγκεκριμένο project μπαίνει σε προτεραιότητα, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να έχει ουσιαστική εμπλοκή στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό. Και αυτό θα σηματοδοτήσει συνέδριο, που, όπως μαθαίνω, θα πραγματοποιήσει η ΕΕΤ στις 16 Απριλίου στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, με Έλληνες και ξένους ομιλητές, αλλά και διαδραστική έκθεση, που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον 100 μαθητές στο Μικρό Χρηματιστήριο (Πεσμαζόγλου 1).