Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες για το θέμα της μείωσης των χρεώσεων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ μέσα στην εβδομάδα αυτή αναμένονται συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των Mastercard και Visa. O υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της και το όπλο της νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου να μειωθούν οι χρεώσεις. Ωστόσο, οι μειώσεις φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τη συναινετική οδό. Ήδη, η NBG Pay, η κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας και της Global Payments, έκανε την αρχή, με προμήθεια 0,5% για συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται μέσω POS σε ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Η προμήθεια αυτή περιλαμβάνει όλα τα κόστη της πληρωμής με κάρτα στο POS, από τη χρέωση της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα έως τη χρέωση του σχήματος πληρωμών (Mastercard ή Visa) και τη χρέωση του acquirer NBG Pay, που διαχειρίζεται το POS της συναλλαγής.
!Μιλώντας για συναλλαγές με κάρτες, από το 2015 και μετά οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί μεσοσταθμικά κατά 25%, ενώ η διείσδυση των καρτών στην καταναλωτική δαπάνη διαμορφώνεται σε περίπου 40%. Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία για το 2022, που δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών με κάρτα ξεπέρασε, πρώτη φορά, αυτή των μετρητών. Συγκεκριμένα, το 2022 οι κάρτες έκαναν το 46% της συνολικής αξίας των συναλλαγών έναντι 42% των μετρητών, ενώ το 2023 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου του πλαστικού χρήματος στις πληρωμές.
Και νέες εθελούσιες θα δούμε εντός του 2024 από τις τράπεζες. Ακούω ότι το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκανε την τελευταία της εθελούσια έξοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2023 μειώνοντας το προσωπικό της κατά περίπου 600 άτομα. Τώρα, το προσωπικό της Πειραιώς αριθμεί 7.200 εργαζόμενους και στόχος της νέας εθελούσιας θα είναι 500-600 αποχωρήσεις, κυρίως από τις υπηρεσίες και όχι τα καταστήματα. Για τα καταστήματα ακούω ότι σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10 φέτος, αν και υπάρχει ερωτηματικό για 40 ακόμη. Το φυσικό δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει 387 καταστήματα και από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έχει ξεκινήσει η αναμόρφωσή τους στο πρότυπο των boutique καταστημάτων, με αυξημένη χρήση της τεχνολογίας για καθημερινές συναλλαγές διεκπεραίωσης και ενισχυμένο τον συμβουλευτικό ρόλο του υπαλλήλου για τις συναλλαγές με χαρακτήρα επένδυσης/δανεισμού.
Αναφέροντας τον δανεισμό, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πιέσεις στις τράπεζες παραμένουν σε ισχύ, αλλά είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση (και η Τράπεζα της Ελλάδος) δεν μπορεί να κάνει εμπορική πολιτική. Άλλωστε, οι τράπεζες δεν θα είχαν λόγο να μη δώσουν περισσότερα δάνεια σε ΜμΕ, αν διαπίστωναν ότι η επιπλέον ζήτηση προέρχεται από υγιείς εταιρείες και δεν κινδυνεύουν με αναζωπύρωση των «κόκκινων» δανείων. Ακούω ότι στο ΥΠΕΘΟ ξανασκέφτονται τα κίνητρα που είχαν δοθεί για τις συγχωνεύσεις ΜμΕ, προκειμένου να αποκτήσουν το αναγκαίο μεγαλύτερο μέγεθος για τον ανταγωνισμό, και δεν αποκλείεται διεύρυνσή τους στο προσεχές μέλλον. Πάντως, πρέπει να αλλάξει και η κουλτούρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης να ενισχυθεί η ενημέρωσή τους. Για παράδειγμα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ (από το πράσινο ταμείο, την ψηφιοποίηση, την καινοτομία, τα οπτικοακουστικά μέσα, το ΤΜΕΔΕ), που τρέχουν για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων. Και, όπως μαθαίνω, επίκειται ένα τρίτο ΤΕΠΙΧ, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 150.000.000 για startups. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα έχει δύο πυλώνες -χαμηλότοκο δανεισμό και εγγυήσεις-, τους οποίους οι ΜμΕ θα μπορούν να επιλέξουν ή και να συνδυάσουν για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.
!Το 2023 πούλησε στην Παγκρήτια Τράπεζα και έφυγε από την ελληνική αγορά, αλλά η HSBC δεν έχει τελειώσει με το συμμάζεμα των δραστηριοτήτων της διεθνώς. Κλείνοντας ο Μάρτιος, ολοκλήρωσε την πώληση της μονάδας της στον Καναδά, HSBC Bank Canada, στη Royal Bank of Canada (RBC), έναντι 9,96 δισ. δολ., και από σήμερα τα πρώην υποκαταστήματα της HSBC Canada θα λειτουργούν ως καταστήματα της RBC. Πληροφορούμαι ότι στην RBC μεταφέρθηκαν 4.500 υπάλληλοι της HSBC Canada και 780.000 πελάτες.