Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Ψυχραιμία!

14:27 - 2 Απριλίου 2024

Είναι απολύτως άστοχο και επιπόλαιο η πολιτική στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης να λαμβάνει προσωπικό χαρακτήρα. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν σαφές πλαίσιο θέσεων και εμπεδωμένη στρατηγική, αναπτύσσουν μια σύγκρουση με προσωπικά χαρακτηριστικά εχθρότητας, εμπάθειας και μισαλλοδοξίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται όμως τέτοιο περιβάλλον στην πολιτική της πραγματικότητα. Θα ήταν πολύ άνισο και πολύ άδικο για τους Έλληνες να μετατραπεί η πολιτική και κοινοβουλευτική τους πραγματικότητα σε μια «αρένα» τοξικότητας και αρνητισμού ανάλογου χαρακτήρα με τα social media. Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιώδη και προπάντων πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων, ιδεών, στρατηγικών για να καλύψει τα ελλείμματα της μνημονιακής δεκαετίας και ταυτόχρονα να μπορέσει να παρακολουθήσει τις προκλήσεις και τα ζητούμενα της επερχόμενης εποχής σε μια «ατζέντα 2030».

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να αναλογισθούν την ευθύνη τους να διατηρήσουν ένα εποικοδομητικό πεδίο στο πολιτικό προσκήνιο και τον κοινοβουλευτισμό της χώρας όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και κατόπιν αυτής, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα για το κάθε κόμμα. Επίσης να αναλογισθούν ειδικά τα πολιτικά σχήματα της αντιπολίτευσης ότι εθνικές πολιτικές εκλογές είχαμε πέρυσι και οι πολίτες έκριναν την παρουσία και τις προγραμματικές τους θέσεις απολύτως αρνητικά. Το προνόμιο που έχει η Ελλάδα είναι ότι οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2027. Υπάρχει δηλαδή ένα καθαρό χρονικό διάστημα τριών ετών για τη μεν αντιπολίτευση να αναβαθμίσει το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο για να διεκδικήσει διακυβέρνηση και να στηρίξει τη χώρα να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης, για τη δε κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την προοπτική των Ελλήνων.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι κρίσιμο το επίπεδο πολιτισμού της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής της χώρας να «διδάσκει» σοβαρότητα, σωφροσύνη και ανεκτικότητα.