ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Μειώσεις επιτοκίων σχεδιάζει η ΕΚΤ- Zητάνε νέα παράταση για τα POS…

17:36 - 1 Απρίλιος 2024
Euro sign in front of Eurotower in Frankfurt, Germany

Πολλοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν να δικαιωθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και να δούμε τελικά φέτος τέσσερις μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νομίζω όμως πως ακόμη και ο ίδιος δεν θα έβαζε μεγάλο στοίχημα ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του. Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να συγκαταλέγεται στους κεντρικούς τραπεζίτες που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και να ανήκει στην άτυπη ομάδα των «περιστεριών» του Νότου, που έχουν λόγους να επιθυμούν φτηνότερο κόστος χρήματος, για να τονωθεί η ανάπτυξη, όμως ο ίδιος είναι έμπειρος και γνωρίζει άριστα τις εσωτερικές ισορροπίες στην ΕΚΤ. Ισορροπίες οι οποίες έχουν μεν μεταβληθεί λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η οικονομία της Γερμανίας, η οποία ακροβατεί με την ύφεση, αλλά δεν έχουν γύρει -ακόμα- τη ζυγαριά υπέρ μιας γρήγορης και μεγάλης μείωσης στα επιτόκια.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ κάνει τελικά πρώτη το βήμα μείωσης των επιτοκίων σε σχέση με τη FED, θα πρόκειται για «κοσμοϊστορικό» γεγονός, λόγω της πιο συντηρητικής στάσης που διαχρονικά έχουμε στην Ευρώπη με τον στόχο του πληθωρισμού 2%. Από την άλλη, όταν στην Ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% φέτος και στις ΗΠΑ πάνω από 2,1%, θα κάτσει η Ευρώπη να κοιτάζει;

Πέσουν – δεν πέσουν, πάντως, τα επιτόκια από την ΕΚΤ, το μήνυμα που στέλνουν οι τραπεζίτες εδώ στην Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικό ως προς την ουσιαστική μείωση του κόστους χρήματος. Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, το λένε οι άνθρωποι, ότι οι τόκοι των εμπορικών τραπεζών θα παραμείνουν ακριβοί στα δάνεια και φτηνοί στις καταθέσεις.

Εδώ, θα μου πείτε, δεν έχουν καταφέρει τράπεζες, εκδότες καρτών και λοιποί κρίκοι της αλυσίδας να συμφωνήσουν σε μια λογική μείωση των χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS για αγορές του τάλιρου και του δεκάρικου. Τσίχλες και ψωμί αγοράζεις με χρεωστική και οι επαγγελματίες σε κοιτούν -και με το δίκιο τους- με μισό μάτι, γιατί μπαίνουν μέσα. Θα πάμε στη λαϊκή για δύο μαρούλια και ένα λάχανο να πληρώσουμε με κάρτα;

*Κι έπειτα έχεις και τους εμπόρους να ζητάνε κι άλλη παράταση για τα POS. Ένα μήνα περιθώριο ακόμη θέλει η ΕΣΕΕ, καθώς χθες έληξε η προηγούμενη, και πάνω από 130.000 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών. Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω αν το ματσάκι των POS θα πάει σε ακόμη μια παράταση ή κατευθείαν στα… πέναλτι.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να είναι κλειστό από την Παρασκευή λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών, αλλά στην αγορά επικρατεί αναβρασμός. Και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος. Ιδιοκτήτες εισηγμένων, μικρομέτοχοι, διαχειριστές και επενδυτές ετοιμάζονται να «ανέβουν στα κάγκελα» λόγω του νέου κανονισμού λειτουργίας που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Ένας κανονισμός που θεωρητικά προορίζεται να εξυγιάνει την κεφαλαιαγορά και να καθαρίσει το τοπίο, αλλά -όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις- θα έχει πολύ βαριές συνέπειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης ή και διαγραφές όσων εισηγμένων δεν πληρούν τα κριτήρια διασποράς των μετοχών τους.

Υποθέτω πως, εάν, όταν και όπως ισχύσει ο νέος κανονισμός, θα δοθεί κάποιο μεταβατικό χρονικό διάστημα προσαρμογής, π.χ. έως το τέλος του 2026. Θα είναι όμως επαρκές; Και κυρίως θα συνοδευτεί από κίνητρα εκ μέρους του Χρηματιστηρίου, ώστε είτε να βοηθήσει εταιρείες με μικρή διασπορά και αποτίμηση να διαθέσουν μετοχές στην αγορά, προσελκύοντας λ.χ. επενδυτές, είτε η ίδια η ΕΧΑΕ να δημιουργήσει νέες μικρότερες αγορές, όπως η παλιά «Παράλληλη αγορά»; Αν δεν ληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, φοβάμαι ότι χιλιάδες επενδυτές θα δουν τις μετοχές τους να εξαϋλώνονται ή να διαγράφονται από το ταμπλό.