Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Πολεμική οικονομία

12:24 - 22 Μαρτίου 2024

Η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δύο χρόνια μετά την εισβολή των δυνάμεων της πρώτης στα εδάφη της δεύτερης κατέστρεψε την ειδυλλιακή εικόνα της παγκοσμιοποίησης περί «αιώνιας ειρήνης», που είχε επηρεάσει σε βάθος όχι μόνο τη δομική κοσμοθεωρία της Ευρώπης ως οντότητας αλλά και την οικονομία της ως συλλογιστική. Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής είχε ως κύρια αντικείμενα την εξοπλιστική στήριξη του Κιέβου αλλά μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων τη νέα αφετηρία για τη στρατηγική της Ευρώπης. Αυτή από μια χρηματοοικονομική ένωση και νομισματική ζώνη των τραπεζιτών επιστρέφει στην πολεμική οικονομία των στρατηγών και των βιομηχανιών, όπως κεντρικοί αξιωματούχοι παραδέχονται στους δημοσιογράφους.

Όλες οι αφετηρίες του γκρουπ των «27» πλέον ξεκινούν με διαφωνίες. Επίσης με συσχετισμούς πάνω σε δύο στρατηγικές. Η μία των επονομαζόμενων «τσιγκούνηδων» της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία από τους Σκανδιναβούς, επιμένουν στη δημοσιονομική πολιτική χωρίς ρίσκα. Η άλλη πλευρά, που συνήθως προΐσταται η Γαλλία και συμμετέχουν οι δυνάμεις του Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα, προκρίνουν κοινή ανάληψη χρέους και ρίσκου με ευρωομόλογα. Η συζήτηση για το πώς και με ποιους όρους θα χρηματοδοτηθεί η νέα πολεμική οικονομία της Ευρώπης άρχισε από χθες, με την πρώτη ανταλλαγή μηνυμάτων και την αποσαφήνιση τοποθετήσεων σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων για την κοινή άμυνα και ασφάλεια περίπου 100 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση. Η Εσθονία από τις βαλτικές έχει προστεθεί στην ομάδα του Νότου.

Όσοι ετοιμάζονται για προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα μικροκομματικής στόχευσης και πολιτικής εμπάθειας ας συγκρατηθούν. Οι συνθήκες και οι ευθύνες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούνιο δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη εσωτερικού τύπου ελευθεριότητα. Οι ευρωπαϊκές υποθέσεις είναι κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα και σύνθετες στους χειρισμούς τους.