THE BIG MOUTH: Δεν περίμενε νέα αναβάθμιση από τη Moody’s – Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης- Μειώθηκαν οι πλειστηριασμοί…

19:16 - 21 Μάρτιος 2024

– Ομολογώ ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κανείς δεν περίμενε νέα αναβάθμιση από τη Moody’s. «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν κάθε 6 μήνες», έλεγαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του υπουργού Κωστή, που δεν λες ότι είναι άσχετοι με τα όσα συμβαίνουν στα διεθνή οικονομικά σπίτια. «Εφόσον τον Σεπτέμβριο μας αναβάθμισαν κατά 2 βαθμίδες, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να προχωρήσουν τώρα και σε νέα αναβάθμιση», επισήμαιναν οι ίδιοι με νόημα, μιλώντας στη στήλη. Από εκεί και πέρα η έκθεση της Moody’s, λένε στο υπουργείο, είναι εξαιρετικά θετική για την ελληνική Οικονομία. Και οι όποιες αναφορές σε διαρθρωτικές αδυναμίες -που υπήρχαν και στις προηγούμενες εκθέσεις- δεν αλλάζουν την πολύ θετική εικόνα. Άλλωστε κανείς στο υπουργείο δεν παραγνωρίζει -και ειδικά ο Κωστής Χατζηδάκης- ότι η ελληνική Οικονομία έχει χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν. Γι’ αυτό και επιμένουν σε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που συνδυάζει την αναπτυξιακή προοπτική με τη δημοσιονομική σταθερότητα.

– Με αφορμή τα παραπάνω, πρέπει να σας πω ότι η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Χατζηδάκη για το IRIS και τις υπηρεσίες άμεσων πληρωμών είναι σε πρώτη ανάγνωση η παρουσίαση μιας εναλλακτικής δυνατότητας πληρωμών που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Μαθαίνω, όμως, ότι σε δεύτερη ανάγνωση αποτελεί και ένα μήνυμα προς τους acquires, τους προμηθευτές των POS ή «ποσάδες», όπως τους λένε στο υπουργείο, που επιμένουν να κρατούν πολύ ψηλά τις προμήθειες. Ο υπουργός Κωστής πιέζει εδώ και καιρό τους «ποσάδες» να μειώσουν τις προμήθειες. Οι «ποσάδες» όμως κωλυσιεργούν. Συζητούν αλλά δεν καταλήγουν. Ωστόσο, αν επιμείνουν σ’ αυτή τη στάση, «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές». Το IRIS και οι εναλλακτικές υπηρεσίες πληρωμών είναι πλέον εδώ, και το υπουργείο δεν θα διστάσει να τις διαφημίσει με κάθε μέσο.

– Η στήλη έχει τονίσει ότι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες και την Οικονομία και ότι η πορεία του θα παρακολουθείται στενά από τους οίκους αξιολόγησης για τις επόμενες αναβαθμίσεις. Με τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται από το Ταμείο στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 35 δισ. ευρώ, ή το 15% του ΑΕΠ, εν μέρει εξηγείται ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που σημειώθηκε στην ελληνική αγορά το 2023 και θα συνεχιστεί επίσης για το 2024 και το 2025.

– Οι τράπεζες όμως πρέπει να κινηθούν πολύ γρηγορότερα συνολικά στις δανειοδοτήσεις. Επιχειρηματίες μού λένε ότι περιμένουν πολύ περισσότερα από τον τραπεζικό κλάδο, και συγκεκριμένα ένα στρατηγικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση της χώρας και τη στήριξη κρίσιμων τομέων χωρίς ολιγωρίες.

– Λιγότεροι πλειστηριασμοί έγιναν το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς από το αντίστοιχο περυσινό, αλλά ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό των ακινήτων που κατέληξαν επιτυχώς σε αγοραστή. Έπεσε στα χέρια μου ολόφρεσκη ανάλυση της Delfi Partners που λέει ότι το α΄ δίμηνο του 2024 οι πλειστηριασμοί ακινήτων που διενεργήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.gr ανήλθαν σε 5.593. Ωστόσο, μόλις 2.066 υποθέσεις (37%) κατακυρώθηκαν και κατέληξαν επιτυχώς σε αγοραστή. Πάντως, την ίδια περίοδο πέρυσι, είχαν ολοκληρωθεί 6.377 πλειστηριασμοί και μόλις 1.512 (24%) είχαν καταλήξει στα χέρια κάποιου πλειοδότη. Για φέτος, θυμίζω, δρομολογούνται 40.000-50.000 πλειστηριασμοί.