Περίεργη η χθεσινή ημέρα. Από τη μια πλευρά η παραλαβή των πρώτων τριών υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου της Lockheed Martin-Sikorsky, παρουσία και του πρωθυπουργού, πέραν του υπουργού Άμυνας, και από την άλλη η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-16, ευτυχώς με σώο τον πιλότο, ανοιχτά των Σποράδων. Η Ελλάδα συνεχίζει να επανεξοπλίζεται σε όλα τα επίπεδα. Τα τρία νέα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού θα συμπληρωθούν από άλλα τέσσερα μέχρι και το 2025, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος FMS Ελλάδας – ΗΠΑ.
Αυτό που δείχνει η ημέρα, ακόμη και μέσα από την αντίθεση των συναισθημάτων που δημιουργεί, είναι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας και της ηγεσίας της να παραμείνει ισχυρή και ανταγωνιστική, συνεχώς αναβαθμιζόμενη στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη από τη χθεσινή επίσημη τελετή παραλαβής των νέων ελικοπτέρων, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς την Τουρκία, ο ηγέτης της οποίας, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει ρητορικά να προκαλεί μιλώντας σε κοινό δικών του στρατιωτικών, ήταν σαφές: «Επιτρέπονται οι προσεγγίσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις».
Σε αυτήν τη βάση η Ελλάδα δεν εξοπλίζεται μόνο, αλλά επιχειρεί να εκσυγχρονίσει συνολικά τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και να εξελίξει, έστω και με τεράστια χρονική καθυστέρηση δεκαετιών, πολεμική βιομηχανία. Σε μια πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό της νέας πραγματικότητας το εξής τρίπτυχο: Πρώτον, η παραλαβή των νέων ελικοπτέρων. Δεύτερον, ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια καταρρέουσα παλαιά βιομηχανία, «καμάρι» κάποτε της οικογένειας Μποδοσάκη, που κατεστράφη μετά την κρατικοποίησή της από το ρουσφέτι, τη διαφθορά και την αναξιοκρατία, σήμερα πλέον θα στηριχθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία για ένα νέο ξεκίνημα με 33.000.000 ευρώ. Τρίτον, ότι συγκροτείται στη Στρατιωτική Σχολή Σωμάτων ειδικό Τμήμα Αξιωματικών Πληροφορικής.