* Για την Ελλάδα η χρηματοδότηση της Αιγύπτου με 7,4 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια -εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ άμεσα- και επιπλέον 8 δισ. ευρώ, που έχουν κλείσει μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτελεί ζήτημα κορυφαίας γεωπολιτικής και οικονομικής προτεραιότητας.
* Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες θα «εκραγεί» στην Κρήτη, τη Γαύδο και αλλού. Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας στο σκέλος της εμπορικής ναυτιλίας, που συνδέεται με την -προβληματική σήμερα- διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ προς το λιμάνι του Πειραιά, και σε δύο μεγάλα ενεργειακά projects. Στο φιλόδοξο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ονομασία «GRECY», το οποίο στην ουσία αποτελεί την οδό μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα παράγεται στην Αίγυπτο και θα μεταφέρεται μέσω του El Sallum στην Αττική με υποθαλάσσιο καλώδιο δυναμικότητας 3.000 MW ώστε εν συνεχεία να διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά στη διαφύλαξη του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου θαλάσσης σχετικά με το δικαίωμα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων, που οδήγησε στη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ – σφήνα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
* Τα έχουν φέρει έτσι οι συμφωνίες των τελευταίων ετών, ώστε το φαραωνικών διαστάσεων σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, που τρέχει η κοινοπραξία εταιρειών από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Infinity Power, να συνδέεται με την επικείμενη ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου deal εξαγοράς ελληνικής ενεργειακής εταιρείας από τη Masdar, θυγατρική του fund Mubadala Investment Company με έδρα τα Εμιράτα.
* Μάλλον ξινισμένοι μού φάνηκαν όσοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την αγορά μίλησα το πρωί του Σαββάτου για τη «μη αναβάθμιση» της Moody’s. Την οποία, παρεμπιπτόντως, περίμεναν πώς και πώς για να συμπληρωθεί το καρέ των αμερικανικών οίκων που τοποθετούν την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Δεν ξέρω αν το μήνυμα ελήφθη -θα φανεί στην πορεία-, αλλά ήταν ηχηρό, αφού η Moody’s δίστασε ακόμη και να αναβαθμίσει σε θετικές -από σταθερές- τις προοπτικές της οικονομίας, παρότι προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 2,4% για φέτος, μεγάλη μείωση του χρέους στο 148% του ΑΕΠ το 2025 και σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα 2% την επόμενη διετία.
* Νομίζω ότι οι Αμερικανοί πιο πολύ μας άφησαν στο «περίμενε», γιατί γενικώς τα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ έχουν ρίξει πάρα πολύ χρήμα στη χώρα και το πρώτο που θα ήθελαν να δουν είναι να επισπεύδονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που σήμερα χρειάζονται 728 ημέρες για να εκδοθούν! Όπως επίσης κάτι άλλο που θα ήθελαν να τρέξει στη χώρα είναι η περιβόητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που εξακολουθεί να έχει ως αιχμή τον τουρισμό και την κατανάλωση. Για το δικαστικό σύστημα πες μια ελπίδα υπάρχει να βελτιωθεί. Για το παραγωγικό μοντέλο όμως;
* Για την Golden Visa και τις επενδύσεις σε ακίνητα που εκτοξεύονται στις 800.000 ευρώ θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ της «Α». Εδώ το μόνο που θα πω είναι ότι η αύξηση του ορίου που πιθανόν αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα γίνεται με πολύ πολύ βαριά καρδιά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί τα λεφτά που έχουν επενδυθεί στη χώρα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δεν έχουν προηγούμενο, δεδομένου ότι μεταξύ 2021 και 2023 ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ από Κίνα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία…
* Όσο «δυσάρεστα» και αν είναι για τα δημόσια και ιδιωτικά οικονομικά κάποιων ιδιοκτητών, τα νέα όρια είναι αναπόφευκτα. Γιατί με εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να κρατούν κλειστά τα ακίνητά τους ποντάροντας ότι θα τα πουλήσουν μέσω Χρυσής Βίζας και τις τιμές διαμερισμάτων να καλπάζουν με διψήφιους ρυθμούς ανόδου, δεν ξέρω αν σε λίγο καιρό θα μπορεί να σταθεί κυβέρνηση όρθια αν δεν λάβει μέτρα για τη στέγαση.
Ο… ντετέκτιβ