Πάρα το γεγονός ότι ήταν η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο πρωθυπουργός υπήρξε συνεπής στο ραντεβού για την απολογιστική εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτών μέσω της πλατφόρμας του TikTok. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα συμβαίνουν σε κάποια πανεπιστήμια και στους βανδαλισμούς που σημειώνονται εντός των χώρων αλλά και σε βάρος της περιουσίας ιδιωτών στις πέριξ περιοχές. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν πάρτι στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η αναφορά του αυτή δεν είχε χαρακτήρα διακήρυξης, αλλά προθέσεων μετά από δυο διαδοχικές επιτυχημένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί η σύλληψη και η προσαγωγή στο εισαγγελέα δεκάδων ταραξιών και βανδάλων από τα δυο πανεπιστήμια.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός δεν εκδήλωσε μόνον την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και της πολιτείας να προχωρήσει στην εκκαθάριση τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων, αλλά μίλησε και για την εφαρμογή στην πράξη του ψηφισμένου νόμου, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις κυβερνήσεις του. Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, δίδεται η δυνατότητα στις πρυτανικές Αρχές και τα πειθαρχικά συμβούλια να αποφασίσουν σε περιπτώσεις όπως αυτές την τελική διαγραφή των φοιτητών που πρωταγωνιστούν σε τέτοιου τύπου πράξεις και βανδαλισμούς.
Οι πανεπιστημιακές Αρχές θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Από την πλευρά του κράτους και της Αστυνομίας θεωρείται δεδομένη η επιλογή να λύσουν και αυτό το πρόβλημα. Να επιβεβαιωθεί δηλαδή το περιβάλλον ασφάλειας για τους πανεπιστημιακούς χώρους και να πάψει η καταστροφή των υποδομών τους. Επίσης να αντιμετωπισθούν σε μόνιμη βάση οι καταστροφές που πλήττουν τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται τα πανεπιστήμια. Οι βανδαλισμοί και οι καταλήψεις είναι ένας αναχρονισμός που πρέπει επιτέλους να εκλείψει. Αυτό θα πρέπει να προκύψει ως μια συλλογική, κοινωνική επιλογή.