THE BIG MOUTH: Η Τράπεζα Πειραιώς επεκτείνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο –

17:30 - 13 Μαρτίου 2024

Πλώρη για να πρωταγωνιστήσει η Τράπεζα Πειραιώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για να ξαναδεί την επέκτασή της εκτός Ελλάδος, βάζει η διοίκηση της τράπεζας μετά την επιτυχημένη πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Τα χαμόγελα για την ιστορική επιτυχία του placement της Πειραιώς περίσσευαν στην πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, όπου το καμπανάκι
χτύπησαν ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, και ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης. Σημειωτέον ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει πλέον το υψηλότερο ποσοστό free float (82%) στον κλάδο, με τον Τζον Πόλσον να διαθέτει το υπόλοιπο 18%. Τη Δευτέρα η μετοχή της τράπεζας έκανε τον μισό τζίρο του ταμπλό και η τιμή της έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τα 4 ευρώ, όπου έγινε το placement.

Βροχή θετικών σχολίων και αναβαθμίσεις στην τιμή της μετοχής της εισέπραξε η Alpha Bank μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 2023. Οι Goldman Sachs, JP Morgan, Jefferies, Deutsche Bank, Axia, Citi δίνουν τιμές-στόχους από 2,11 μέχρι 2,55 ευρώ για τη μετοχή, αξιολογώντας ως ρεαλιστικούς τους υψηλότερους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου μέχρι το 2026, ενώ οι JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley αναμένουν μέση μερισματική απόδοση 45% για το 2024-2026.

Δεν αλλάζουν μόνο στην Ελλάδα τα πράγματα με τη διαχείριση απαιτήσεων, όπου -ως γνωστόν- οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να υποβάλουν εκ νέου φάκελο για την αδειοδότησή τους στην ΤτΕ μέχρι τις 29 Μαρτίου, ενώ μέχρι τις 31 του μηνός πρέπει να έχουν έτοιμη η καθεμία ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας με τους δανειολήπτες. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές πανευρωπαϊκά στην αγορά των εταιρειών διαχείρισης και στη δομή τους αλλά και σε επίπεδο συναλλαγών. Οι επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια απαιτήσεων όλων των κατηγοριών και μεγεθών αναμένονται σε πολλούς κλάδους, όχι μόνο στον τραπεζικό αλλά και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το e-commerce, τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL) και οι συναλλαγές θα ενταθούν από το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο (αν και δεν θα φτάσουν στα επίπεδα του 2021-2022 σε μεγέθη).

Όπως είπε στο ετήσιο εξειδικευμένο συνέδριο της Smith
Novak στο Λονδίνο (NPL Europe 2024) ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής του Τομέα Διαχείρισης Απαιτήσεων της Intrum και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, θα βλέπουμε μικρότερες «έξυπνες» συναλλαγές, που εντοπίζουν και «ξεκλειδώνουν» ευκαιρίες στην αγορά, με έξυπνη δομή και χρηματοδότηση. Όσο για την παροχή υπηρεσιών από τις εταιρείες διαχείρισης, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαχείριση απαιτήσεων (digital collections) και στη «συμμετοχή» στη δραστηριότητα του πελάτη ήδη από το στάδιο των τιμολογίων και των πληρωμών.

!Στο πλαίσιο αυτό, η Intrum απέκτησε δύο εταιρείες, στη Μεγάλη Βρετανία την Ophelos, που κάνει digital collections, και στη Γερμανία την eCollect που συνεργάζεται με τον πελάτη από το στάδιο της έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Ιntrum έχει έσοδα άνω του 1,3 δισ. ευρώ από υπηρεσίες διαχείρισης στην Ευρώπη, διπλάσια από την DoValue και εξαπλάσια από την τρίτη στην κατάταξη,Prelios