Με τον συγκροτημένο και ευθύ τρόπο του ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στον Σκάι εξήγησε σε τι συνίσταται το θέμα με την επιχειρηματική εμπλοκή Κασσελάκη στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της τα αλιευτικά για αστακό, που κυριαρχεί στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες.
Όπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, δεν τίθεται θέμα επιχειρηματικής νομιμότητας ούτε θέμα φοροδιαφυγής. Για τον λόγο αυτόν όπως υπογράμμισε «άλλα τον ρωτάμε και για άλλα απαντάει». Οι ενστάσεις που τίθενται για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και την επαγγελματική δραστηριότητά του στην Αμερική μέχρι και σήμερα βασίζονται σε έναν νόμο του 2016. Έναν νόμο που έφερε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο νόμος εκείνος, όπως είπε και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, ήταν φωτογραφικός και είχε ως στόχο να πλήξει το κύρος και το προφίλ του Κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του, επιβάλλοντας ότι οι αρχηγοί κομμάτων και οι πλησιέστεροι συγγενείς τους, φυσικά οι σύζυγοί τους, δεν θα πρέπει να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Προσοχή, όχι offshore εταιρείες, που θα είχε κάποια λογική, αλλά κανονικές εταιρείες. Όπως αυτές οι αμερικανικές όπου εμφανίζεται να έχει συμμετοχή ο κ. Κασσελάκης σήμερα.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την ισχύ του νόμου θα πρέπει να υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις. Αυτό τονίζουν πολύ έμπειροι νομικοί, που θεωρούν ότι μεταξύ των άλλων αντίκειται στο κεκτημένο της ΕΕ περί ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και προσώπων. Τελικά πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζητούμενο δεν είναι οι επικεφαλής ή οι βουλευτές να μην έχουν εταιρείες στο «κατώφλι» της ενεργού πολιτικής, αλλά πόσες εταιρείες, συνήθως offshore, αποκτούν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, όταν μάλιστα αυτά είναι κυβερνητικά.