Χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε μια πρώτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών, και όχι μόνον, της Θεσσαλίας στο γραφείο του. Η σύσκεψη δεν ολοκληρώθηκε, αλλά τέθηκαν κάποια ζητήματα. Θα συνεχισθεί την Παρασκευή. Επρόκειτο για μια σύσκεψη προγραμματισμένη και στρατηγικού χαρακτήρα για την οικοδόμηση της Περιφέρειας που επλήγη από τις πλημμύρες αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις πλέον παραγωγικές της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Η συνάντηση δεν έγινε με κάποιους διαδηλωτές έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε με φωτιές και επεισόδια στο Σύνταγμα. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, εξαιτίας των δεδομένων αυτών, ως την πρώτη μιας νέας εποχής για την ανάκτηση της χώρας.
Η βάση της συνάντησης είναι να συζητηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός, masterplan, για την περιοχή. Όχι μόνον δηλαδή θέματα αποζημιώσεων, αλλά συγκρότησης στη βάση μιας μεγάλης επιστημονικής μελέτης που έχει δομήσει ολλανδική εταιρεία επιστημόνων. Αυτή περιλαμβάνει τεχνικά έργα, αρδευτικά, δομικά και προτάσεις για καλλιέργεια προϊόντων πέρα των οδικών έργων ή των προδιαγραφών στις γέφυρες.
Οι σύγχρονες συνθήκες, καιρικές και άλλες, που δεν μπορούν να περιληφθούν στην αόριστη «τρομοκρατία» περί κλιματικής αλλαγής, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προτάσεις προσαρμογής, δεν σχετίζονται και δεν μπορεί να σχετίζονται μόνον με ακραία καιρικά φαινόμενα και εκ των υστέρων αποκατάσταση της βλάβης. Αλλά με έργα και οργάνωση της παραγωγής τέτοια που να αντιμετωπίζουν την ξηρασία και να επαρκούν στα ζητούμενα στις εξαγωγές αλλά και στις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς προϊόντα.
Το μοντέλο της Θεσσαλίας θα πρέπει λοιπόν, όχι μόνον να πετύχει στην πολύπαθη αυτή γεωγραφική και διοικητική Περιφέρεια, αλλά να αποτελέσει οδηγό και διαδικασία για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Η Ελλάδα, αν θέλουμε να υπερβεί τα δεδομένα της αυτοκαταστροφής της, θα πρέπει να βρει τον δρόμο για τη δομική ανοικοδόμηση και οργάνωσή της…