Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Όλα στο τραπέζι

15:12 - 1 Μαρτίου 2024

Συγκρατημένη αλλά και βάσιμη αισιοδοξία υπάρχει από χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, για μείωση των τιμών σε σειρά από βασικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, 1.500 στον αριθμό, όπως συγκεκριμένα εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, υπάρχουν θετικές ειδήσεις και από τη χονδρική αγορά οπωροκηπευτικών, όπου παράγοντες της αγοράς στον Ρέντη σημειώνουν ότι ήδη εξελίσσονται πτωτικές πιέσεις στις τιμές διάθεσης.

Η υποχώρηση του «πληθωρισμού απληστίας», όπως χαρακτηρίζεται, σε πολλές περιπτώσεις, θα γίνει φανερή τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τις εντολές και οδηγίες του κ. Μητσοτάκη προς τους αρμόδιους υπουργούς του, στόχος είναι οι έλεγχοι στην αγορά να πολλαπλασιασθούν και οι δομές του κράτους σχετικά να ενισχυθούν και να βρίσκονται σε αυξανόμενη κινητοποίηση.

Στον πρωτογενή τομέα ταυτόχρονα δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο ως προς την ανάδειξη και την ασφάλεια του χαρακτήρα προϊόντων τοπικής προέλευσης όσο και στην ανάσχεση των φαινομένων νοθείας, απάτης και αισχροκέρδειας που συνοδεύουν τις περίφημες ελληνοποιήσεις. Προϊόντα όπως το λάδι και το μέλι, εκτός από το κρέας, βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο ελέγχων.

Κρίσιμο είναι εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχουν συνεχής διάλογος, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο της ενημέρωσης για το ποιες είναι οι 19 προτάσεις της κυβέρνησης ως προς τις αλλαγές στην ΚΑΠ, που έγιναν αποδεκτές, αλλά και από την άλλη ποιες είναι οι επιπλέον προτεραιότητες που βαθμηδόν, κατά την αντίληψη των παραγωγών, θα πρέπει να επιδιωχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η νέα εποχή εναρμόνισης της Κομισιόν με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών στην Ένωση θα πρέπει να βρει την Ελλάδα καλά συντονισμένη και σε ετοιμότητα. Είναι πλέον δεδομένο ότι η συζήτηση είναι πολυεπίπεδη και δεν αφορά μόνον τις επιδοτήσεις.