ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο- Νέος χαμός με το Bitcoin- Ζητούν παράταση..

14:45 - 29 Φεβρουάριος 2024

*Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Όχι όσοι έχουν αγοράσει χαμηλά και δεν ανησυχούν για τα σκαμπανεβάσματα, αλλά οι «όψιμοι», που τοποθετήθηκαν σε μετοχές με τη διάσπαση των υψηλών δεκαετίας των 1.379 μονάδων, στις αρχές του μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα.

*Βλέπω πως με αφορμή το επικείμενο placement ύψους 1,2 δισ. ευρώ της Πειραιώς, και τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώνονται σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ρευστότητα, κυκλοφορούν και διάφορα «μαύρα» σενάρια περί κορύφωσης της ανοδικής κίνησης, που θα συνοδευτεί από αξιόλογη διόρθωση.

*Πόσο αξιόλογη; Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που υπολήπτομαι, θα έλεγα όχι κάτι ιδιαίτερο. Η Λεωφόρος Αθηνών εξακολουθεί να δέχεται σημαντικές εισροές κεφαλαίων, τόσο από διεθνή funds όσο και από το εσωτερικό, οι αποτιμήσεις παρά τη σημαντική αύξησή τους είναι ακόμη ιδιαίτερα ελκυστικές με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών, συνεπώς κάθε μικρό πισωγύρισμα τελικά «αγοράζεται» και οδηγεί σε νεότερα υψηλά τις τιμές. Συμπερασματικά, αν (και το τονίζω το «αν») το ΧΑ επιστρέψει στη ζώνη των 1.300-1.350 μονάδων τις επόμενες εβδομάδες, νομίζω πως θα είναι «λουκούμι» για όσους έχουν κατά νου τον μεγάλο στόχο των 1.900 μονάδων και ψάχνουν ευκαιρία να αυξήσουν θέσεις.

*Μια από τις πληροφορίες που νομίζω πως έχουν σοβαρές πιθανότητες να επιβεβαιωθούν στο κοντινό μέλλον είναι αυτή για μια πολύ «βαριά» επιχειρηματική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο πανίσχυρων βιομηχανικών ομίλων της χώρας. Άξονας θα είναι η ενέργεια και πιθανόν να προκύψουν και «ουρές» για άλλες περαιτέρω συνέργειες.

*Συζητήσεις για συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών βρίσκονται στα σκαριά για τουλάχιστον δύο μεγάλες παραχωρήσεις οδικών έργων. Για να δούμε αν και πού θα καταλήξουν.

*Θα έχετε δει πάλι τι χαμός γίνεται με το Bitcoin στις αγορές. Χθες, μετά το νέο άλμα στα 61.151 δολάρια, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό των 68.982,20 δολαρίων, έχοντας τριπλασιάσει την αξία του από το 2022. Η στήλη, παρότι καταλαβαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον, είναι παρά ταύτα «παλιάς κοπής» και δεν έχει πεισθεί ότι αποτελούν κάτι λιγότερο από «φούσκα», ειδικά από τη στιγμή που έγιναν χρηματιστηριακά προϊόντα.

*Καταιγισμό αιτημάτων για παράταση έως και έξι μηνών στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS δέχεται το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την «αγωνιώδη» επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Μασούτη, χθες ήταν η σειρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, που εκπροσωπεί πάνω από 35.000 παραγωγούς και επαγγελματίες. Αν συγκράτησα κάτι διαβάζοντάς την είναι ότι ακόμη και οι τράπεζες, για να γίνουν οι παραγγελίες, κλείνουν ραντεβού μετά τις 15 Μαρτίου. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση το σκέφτονται το θέμα της παράτασης για τις 400.000 υπόχρεες επιχειρήσεις, και πιθανόν θα την ανακοινώσουν σήμερα. Όχι γιατί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά επειδή έχουν πλήρη επίγνωση των πολύ μεγάλων προβλημάτων (τεχνικά ζητήματα, παραγγελίες, διασυνδέσεις κ.λπ.) που παρουσιάζει αυτό το κολοσσιαίο για τα ελληνικά δεδομένα project. Φυσικά το χρονικό περιθώριο, αν και εφόσον δοθεί, θα είναι λίγων εβδομάδων, άντε δυο τριών μηνών, ώστε η τουριστική σεζόν να βρει όλες τις εταιρείες «διασυνδεδεμένες».

*Αυτό πάντως, που δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα σε αυτή τη χώρα δίχως παράταση…

*Με την ευκαιρία, η στήλη να ευχηθεί περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος υποβλήθηκε χθες σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Όλα πήγαν καλά και ο υπουργός αναρρώνει ομαλά, μας ενημέρωσε επίσημα το νοσοκομείο και οι συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη.

*Αυτό που οι Έλληνες εμφανιζόμαστε να είμαστε, σχεδόν σε κάθε έρευνα της Eurostat και το ΙΟΒΕ, οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, αλλά να κάθε χρόνο να ξοδεύουμε όλο και περισσότερα στην κατανάλωση -ανεξαρτήτως ακρίβειας- και να τροφοδοτούμε έτσι την αύξηση του ΑΕΠ -κύρια συνιστώσα του οποίου είναι οι δαπάνες των νοικοκυριών-, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Ο ντετέκτιβ