Παρά τις σχετικές διαψεύσεις, από κάτι καλές πηγές πληροφορούμαι ότι είναι θέμα χρόνου η πώληση της εταιρείας Ηλέκτωρ από τον Ολλανδό Χένρι Χόλτερμαν στη Motor Oil του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Κι όταν λέω θέμα χρόνου, το εννοώ και με το παραπάνω.
«Δεν θέλω να μου χαϊδεύετε τ’ αυτιά. Τις αλήθειες θέλω να μου λέτε». Το ακούσαμε κι αυτό. Και το είδαμε. Πού; Στον Πειραιά. Από ποιον; Από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ναι. Αυτή που κάποιοι μάγκες του γλυκού νερού λένε πως νιαουρίζει. Νύχια έβγαλε, λοιπόν, το πρωί της Τρίτης μέσα στον ΕΦΚΑ Πειραιά. Για να «γραπώσει» ό,τι στραβό κι ανάποδο δυσκολεύει την καθημερινότητα εργαζομένων και πολιτών. Έναν έναν τούς είδε. Κι όλο (κι όλους) τους ρωτούσε: «Πείτε μου τα προβλήματα που υπάρχουν», «τι χρειάζεστε;», «καθυστερεί κάτι;», «πάμε να βρούμε λύση στο θέμα σας τώρα…». Στοιχισμένος κόσμος περίμενε στη σειρά να της μιλήσει. Κι έναν έναν τούς είδε. Και τους άκουσε. Και μυρίστηκε όσα πρέπει να μυριστεί. Σαν λαγωνικό που τρέχει, τρομάζοντας γατούλες και… γατάκια.
!Θετικά νέα έρχονται για την Παγκρήτια Τράπεζα στο τέλος της εβδομάδας, αφού αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία, όπως μαθαίνω, θα δείχνουν εξαιρετικά σημαντική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε χρόνο-ρεκόρ, έπειτα μάλιστα και από δύο εξαγορές, της HSBC Ελλάδος και της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακόρεστο παραμένει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αφού οι προοπτικές για την κερδοφορία τους παραμένουν ισχυρές (παρά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκιακών εσόδων από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων) και ενισχύουν τις διανομές μερίσματος για τα επόμενα χρόνια. Σε έκθεσή της η Pantelakis Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων συστημικών για το 2025 θα υποχωρήσουν μόνο κατά 8% από τα επίπεδα του 2023, ενώ μικρή υποχώρηση, στο 12%, θα παρουσιάσει η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, παραμένοντας, ωστόσο, αρκετά υψηλότερα από το 10% του 2022. Η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει την Τράπεζα Πειραιώς (και ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 5,50 ευρώ, από 4,65 ευρώ προηγουμένως).
Σημαντικό γρανάζι του συστήματος παρακολούθησης της πορείας του ιδιωτικού χρέους μέσω της σύστασης του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα είναι ο «Τειρεσίας», ο οποίος διαθέτει πάνω από 250 χιλιάδες «σκορ» πιστοληπτικής αξιολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, το ελληνικό Γραφείο Πίστης έχει από τα πιο ισχυρά scorings στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στο ότι οι τράπεζες κυριαρχούν στο 99,9% των πιστώσεων (όταν π.χ. στην Αγγλία μόνο το 35%-40% των πιστώσεων δίνεται από τις τράπεζες). Ο «Τειρεσίας» συνδέθηκε στα χρόνια της κρίσης με τις ακάλυπτες επιταγές, τις απλήρωτες συναλλαγματικές και τη «μαύρη λίστα» του. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των 10 εκατομμυρίων καταγραφών του «Τειρεσία» έχει να κάνει με τη «λευκή» λίστα, δηλαδή τα στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς κάθε πολίτη άπαξ και αποκτά σχέση με τις τράπεζες.
!Πολύτιμη για την πρόληψη της απάτης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνω ότι μόνο η Visa, ένας από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς πληρωμών, κατάφερε με τη χρήση ΑΙ να αποτρέψει απάτες 27 δισ. δολαρίων το 2022.