Ένα από τα μείζονος σημασίας θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα την Επιτροπή Ανταγωνισμού συνδέεται με την Εθνική Ασφαλιστική και τα νοσοκομεία του CVC (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα κ.ά.). Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, αποτελεί παραδοξότητα ο ίδιος μέτοχος να έχει και το νοσηλευτικό ίδρυμα και την ασφαλιστική εταιρεία που πληρώνει τα νοσήλια για τον ασφαλισμένο πελάτη. Είναι κάτι σαν αυτό που λέμε «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Πάμε σε μια άλλη ιστορία. Αυτή του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου της χώρας, με χαρτοφυλάκιο 40 ξενοδοχείων. Ο όμιλος Grecotel βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια στο επίκεντρο μιας οικογενειακής διαμάχης. Στη μία πλευρά βρέθηκαν ο ιδρυτής του ομίλου, Νίκος Δασκαλαντωνάκης, και η κόρη του, Μάρι, και στην απέναντι ο Γιάννης και η Τίνα Δασκαλαντωνάκη, μαζί με τη μητέρα τους, Πόπη Φραγκούλη. Μήλον της Έριδος στάθηκε ο έλεγχος και η ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού ομίλου. Στις 5 Μαρτίου οι δύο πλευρές θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες. Αυτή τη φορά στις αίθουσες του Εφετείου Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια των αδελφών Γιάννη και Τίνας, καθώς και της μητέρας τους, να κρατήσουν «τεχνητά» την υπόθεση ανοικτή, αφού επί της ουσίας η ιστορία έχει λήξει από το 2017 με την (υπ’ αριθμόν 1340/2017) απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών που είχε ιδρύσει ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε αμετάκλητα για το πόσες μετοχές αναλογούν σε καθένα από τα μέλη της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη και τερμάτισε οριστικά κάθε σχετική αμφισβήτηση. Έκτοτε ο όμιλος Grecotel λειτουργεί και αναπτύσσεται με μεγάλες επενδύσεις, που τον έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις του κλάδου.
!Θραύση έκανε η εθελούσια έξοδος της Eurobank, που είχε προχθές καταληκτική ημερομηνία. Μαθαίνω ότι 600 εργαζόμενοι έκαναν αποδοχή του προγράμματος, έναντι στόχου της τράπεζας για 400 αποχωρήσεις. Αφού ο στόχος υπερκαλύφθηκε, είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να αποφασίσει πόσα αιτήματα θα αποδεχτεί. Όπως πληροφορούμαι, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κατεύθυνση ήδη να εξαντλήσουν τα υπόλοιπα αδειών και να αποδεσμευθούν άμεσα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που κλείνουν το πακέτο και διαπραγματεύονται πόσο παραπάνω μπορούν να παραμείνουν στην ενεργό δράση εντός τράπεζας.
Υπέρ του «ναι» μαθαίνω ότι έγειρε τελικά η πλάστιγγα στην ΤτΕ για τη διανομή μερίσματος φέτος. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα σπάσει την παράδοση 95 ετών και θα μοιράσει μέρισμα στους μετόχους της, καθώς θα εμφανίσει οριακά κέρδη, παρά τις μεγάλες επιβαρύνσεις από πληρωμές τόκων σε τράπεζες και Δημόσιο, εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων της ΕΚΤ το 2023. Από την άνοδο αυτήν, μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν ζημίες 55 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες για τη γερμανική Bundesbank. Το μέρισμα από την ΤτΕ, δεδομένων των συνθηκών, αναμένεται χαμηλότερο από το περσινό. Για τη χρήση 2022 η ΤτΕ είχε διανείμει μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή, καθώς είχε καταγράψει κέρδη 456.700.000 ευρώ. Η μερισματική απόδοση της ΤτΕ κινείται στο 4,80%.