Στην τελική ευθεία για το placement της Τράπεζας Πειραιώς μπήκαμε από χθες. Πέμπτη-Παρασκευή αναμένονται τα σπουδαία, δηλαδή οι αποφάσεις για το discount με το οποίο θα διατεθεί η μετοχή σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (διεθνούς και ελληνικού) και η έγκριση του Ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία της συνολικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς. Η διάθεση και του 27% και η επιδιωκόμενη υπερκάλυψη κατά πολλές φορές από τους αναδόχους ακούγεται ότι θα διαμορφώσει discount στην τιμή διάθεσης 5% έως και 10%. Δεν αποκλείω μικρό discount, όπως στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Θυμίζω ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Πρόκειται για υπερκάλυψη που δεν έχει μέχρι στιγμής προηγούμενο πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια, ενώ το ίδιο ισχύει (τουλάχιστον για το 2023) και για το discount, που ήταν της τάξεως του 2,5%.
Ιδιαίτερης σημασίας και απόλυτα επιτυχημένο ήταν το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία, του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τον Κώστα Καραμανλή το 2008, που επισκέφθηκε τη νέα ασιατική υπερδύναμη. Εντυπωσιασμένοι (και με συμφωνίες) επέστρεψαν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι συμμετέχοντες στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα από τη δημογραφική δυναμική της Ινδίας, αφού περισσότεροι από 700.000.000 Ινδοί είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, είναι νεότεροι των 35 ετών. Η ανάπτυξη στην Ινδία τρέχει με 7,3% και προβλέπεται ότι το οικονομικό έτος που θα λήξει στα τέλη Μαρτίου 2025 το ΑΕΠ της θα έχει υπερβεί τα 4 τρισ. δολάρια από 3,5 τρισ. τώρα. Προ εικοσαετίας το ΑΕΠ της χώρας δεν ξεπερνούσε τα 500 δισ. δολάρια, όμως σήμερα η Ινδία (πέραν του ότι έχει ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα) έχει αναδειχθεί στην 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ και στην 3η μεγαλύτερη από πλευράς αγοραστικής δύναμης. Σχεδόν το 70% του ΑΕΠ της Ινδίας οφείλεται στην εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση, με τη χώρα να παραμένει η έκτη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο.
! Περίπου 40-50.000.000 ευρώ κοστίζει, όπως μαθαίνω, σε καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Το οποίο λήγει τον Απρίλιο, αλλά θα παρατείνουν έως το τέλος του 2024. Για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια δεν είμαι τόσο σίγουρος.
Κέρδη 365.400.000 ευρώ έβγαλε το 2023 η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, δικαιώνοντας την επένδυση της Eurobank. H τελευταία έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κύπρου για την απόκτηση του επιπλέον 26,1% και πλέον κατέχει ποσοστό 55,3% στην Ελληνική. Μετά τις εγκρίσεις και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον SSM και εντός διμήνου, η Eurobank θα υποβάλει δημόσια προσφορά στους λοιπούς μετόχους της Ελληνικής, υπολογίζοντας σε ενίσχυση του ποσοστού της στο 65%. Το 2023 η Ελληνική Τράπεζα είχε νέες χορηγήσεις, αυξημένες κατά 1,2 δισ. ευρώ, δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 22,8% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 28,4% και μερίδια αγοράς στη λιανική 33% στις χορηγήσεις και 37% στις καταθέσεις.