ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Αύξηση ρεκόρ σημείωσε το παγκόσμιο δημόσιο χρέος…

18:06 - 22 Φεβρουαρίου 2024

Deal is done. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής που έχει στην Τράπεζα Πειραιώς. Ούτε 20% ούτε 22%, όπως εισηγούνταν κάποιοι στην κυβέρνηση και το επιτελείο του πρωθυπουργού, αλλά και το 27% των μετοχών της τράπεζας. Και σας το γράφω με όση βεβαιότητα μου δίνει το γεγονός ότι ο «πληροφοριοδότης» μου, που είναι πολύ μέσα στα πράγματα, ποτέ μα ποτέ δεν έχει διαψευστεί. Πόσο μάλλον να «την πατήσει» τώρα που κλείδωσαν οι αποφάσεις. Για να αποδώσω τα εύσημα, το σενάριο το είχε μεταδώσει ως κυρίαρχο πρωί πρωί της Δευτέρας η καλύτερα πληροφορημένη στήλη της αγοράς. Και αναφέρομαι στο λαλίστατο «Big Mouth» του Powergame.gr.

*Είναι κάτι ειδήσεις που τις διαβάζεις και σε πιάνει σύγκρυο. Χθες το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο έκανε γνωστό ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 313 τρισ. Ζούμε σε έναν κόσμο που παράγει 100 τρισ. ετησίως και ήδη χρωστά το 330% του ΑΕΠ του.

Μέρα διαψεύσεων για σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις που δρομολογούνται στον ενεργειακό κλάδο ήταν η χθεσινή. Αλλά, να με συγχωρείτε, δεν νομίζω πως περιμένει κανείς από μεγάλες εταιρείες με σοβαρούς μετόχους και μάνατζμεντ, όπως η ΔΕΗ που «τρέχει» ο Γ. Στάσσης και ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα του Τύπου πριν να είναι απολύτως έτοιμες για το τελικό βήμα.

Προσωπικά, συνομιλώντας δεξιά και αριστερά και διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της απάντησης που έδωσε η ΔΕΗ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι «δεν έχει εισέλθει σε καμία συζήτηση ή συμφωνία» για την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nova, αλλά «συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», θυμήθηκα ότι η τελευταία διάψευση της εταιρείας ήταν για την εξαγορά της Κωτσόβολος τον Ιούλιο του 2023. Τη συνέχεια τη θυμάστε… Οι πληροφορίες πάντως περί επαφών επιμένουν, αν και τα τιμήματα που ακούγονται προκαλούν «ηλεκτροσόκ».

Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η διάψευση δεν ήταν διάψευση αλλά μια καθαρή και τίμια ενημέρωση εκ μέρους του ομίλου του Γιώργου Περιστέρη, ότι αξιολογεί όλες τις προτάσεις που δέχεται για εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη προς ανακοίνωση. Όταν έρθει δηλαδή αυτή η ώρα, θα το μάθουμε διά επισήμων χειλέων.

Παλιοί και νέοι παίκτες ή -να το θέσω αλλιώς- παλιές και νέες γενιές βιομηχάνων έχουν ήδη αρχίσει το «ζέσταμα» και τις ζυμώσεις ενόψει των εκλογών για το νέο προεδρείο του ΣΕΒ τον Ιούνιο. Το σημαντικότερο νομίζω πως είναι ότι ίσως φέτος να σπάσει το «ταμπού» στον ΣΕΒ να εκλέγονται αποκλειστικά άνδρες επικεφαλής -λες και ο πρόεδρος είναι Αρχιεπίσκοπος- και τελικά να δούμε μια επιτυχημένη γυναίκα βιομήχανο να αναλαμβάνει το τιμόνι.

Το λέω επειδή μαθαίνω πως η κυρία Ιουλία Τσέτη, η διευθύνουσα σύμβουλος του φερώνυμου Ομίλου Τσέτη (UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo κ.ά.) και σημερινή γενική γραμματέας του ΣΕΒ, συγκαταλέγεται στα φαβορί. Τη θεωρούν υπολογίσιμη δύναμη, όχι μόνο λόγω των ικανοτήτων της ως μάνατζερ ενός εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών ομίλων της χώρας με 700 εργαζόμενους και εξαγωγές σε 72 χώρες, αλλά και λόγω των σπουδών της στη φαρμακευτική (είναι και επίτιμη διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ) και της εμπειρίας της, καθώς έχει διατελέσει δύο φορές αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Δεν ξέρω αν ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, ο έμπειρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, θα θελήσει να διεκδικήσει και τρίτη συνεχόμενη θητεία. Δεν το βρίσκω απίθανο αλλά ούτε και πολύ πιθανό. Ενδιαφερόμενος για τα «σκήπτρα» υπάρχει κι άλλος. Είναι η «παλιά καραβάνα» του κλάδου των τροφίμων, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ο… ντετέκτιβ