Η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρέθηκε χθες για επίσκεψη στη χώρα μας, δεν είναι μόνον μια συμπαθής εκπρόσωπος του ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι μια επίσημη εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών θεσμών. Ελάχιστες ημέρες μετά το ψήφισμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιχείρησε να πλήξει το κύρος της Ελλάδας σε σχέση με το ισχύον κράτος δικαίου, με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών, η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε στις επίσημες δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια που επιχειρείται στις Βρυξέλλες προκειμένου «να υπάρχει μια έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη-μέλη». Ο στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι ότι υπάρχει επιμονή ώστε «να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα ώστε να μην εργαλειοποιήσουμε ή κομματικοποιήσουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου», γεγονός που δεν απεφεύχθη στην τελευταία περίπτωση με την Ελλάδα.
Όπως έγινε εμφανές και από τη λίστα του «Economist», σχετικά με το κράτος δικαίου και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε τα θετικά βήματα στη χώρα μας σε θέματα διαφάνειας και ισότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, στελέχη των οποίων είναι ευθέως εμπλεκόμενοι στο επαίσχυντο και στη βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων ψήφισμα σε βάρος μας, με το οποίο έφθασαν στο σημείο να επιζητούν μέχρι κυρώσεις και περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ταμεία συνοχής, είχαν σπεύσει να επιδιώξουν κάποια συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, μήπως και πετύχουν κάποιο αποσπασματικό σχόλιο που να δίνει μια έστω και ελάχιστη νομιμοποίηση των μεθοδεύσεών τους. Απέτυχαν!
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να εντάξει την Ελλάδα στο «Pall Mall Process», που συνυπέγραψαν Βρετανία και Γαλλία ενάντια στη χρήση spy (κατασκοπικών κακόβουλων) λογισμικών, σε μια επιπλέον εκδήλωση απαρέσκειας προς τους συκοφάντες του κράτους δικαίου μας.