ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Νέο υψηλό13 ετών στο χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις διαδόσεις για πτώση…

16:20 - 20 Φεβρουάριος 2024

«Αν ένας αναλυτής σού λέει ότι βρέχει και ένας άλλος ότι έξω έχει ήλιο, η δική σου δουλειά ως επενδυτής είναι να τους αγνοήσεις και να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο». Δεν είναι εξυπναδούλα. Μου το θύμισαν αυτό το ξενόφερτο ρητό κάτι φίλοι που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, ακούγοντας κάθε μέρα τους «σορτάκηδες» να προαναγγέλλουν την πτώση και εκείνη όχι μόνο να μην έρχεται, αλλά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να καταγράφει το ένα υψηλό 13 ετών μετά το άλλο.

Χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας διέσπασε και τις 1.420 μονάδες και μπήκε με φόρα στη ζώνη των 1.430 μονάδων, η οποία -αν διασπαστεί- οδηγεί την αγορά ένα σκαλοπάτι ψηλότερα και συγκεκριμένα κοντά στις 1.500 μονάδες. Ήλιο έχει ακόμη…

Σαν να «μυρίστηκε» το έξυπνο χρήμα την ακραία υποτίμηση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΤΕ τον τελευταίο χρόνο και έκανε αισθητή την παρουσία του στη μετοχή χθες, ανεβάζοντάς την πάνω από 3,5% κοντά στα 14 ευρώ. Αν προκύψει κάτι καλό από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει ο όμιλος την Πέμπτη, νομίζω πως η μετοχή δεν θα αργήσει να σκαρφαλώσει αρκετά πάνω από την πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Το τρίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έχει στρέψει δικαίως όλα τα βλέμματα επάνω του. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια η Intrakat, την οποία εξαγόρασε σε «ημιθανή» κατάσταση, έχει εκτοξευτεί επιχειρηματικά, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και χρηματιστηριακά, με κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει πια τα 835.000.000 ευρώ. H μετοχή βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών, προσελκύει μεγάλα funds, τα οποία απέκτησαν πάνω από 4.500.000 μετοχές την περασμένη εβδομάδα, και πλέον συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη MSCI Small Cap και στον FTSE Russell Mid Cap. Επόμενος στόχος η ένταξη στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap, όπου ήδη ξεπερνά σε αξία τις εταιρείες Autohellas, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ και Quest.

Δεν ξέρω πώς είναι τα μαθηματικά σας. Τα δικά μου έτσι κι έτσι. Του δε πολύ καλού υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που, ειλικρινά μιλώ, πολύ τον υπολήπτομαι, μου μοιάζουν αρκετά… δημιουργικά.

Τον άκουγα χθες στη Βουλή να απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ (που έκλεισε τις τράπεζες και έφερε τα capital controls), ότι ξεπουλάει τη συμμετοχή του Δημοσίου και χάνει πολλά δισεκατομμύρια. Δεν θα σχολιάσω, παρά μόνο θα παραθέσω τη συλλογιστική του υπουργού, σύμφωνα με την οποία από όλη αυτή την περιπέτεια, την πτώχευση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι φορολογούμενοι έχουν βγάλει και έναν… ΕΝΦΙΑ κέρδος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 30,9 δισ. ευρώ, αλλά πήρε πίσω 33,5 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 28,2 δισ. από το «κούρεμα» ομολόγων (πρόγραμμα PSI) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, 3,8 δισ. από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και 1,5 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα. Με λίγα λόγια δηλαδή, ως φορολογούμενοι κερδίζουμε 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε η ΤτΕ από το 2013.

Αντί άλλου σχολίου -κάτι θα ήθελα να θυμίσω για το «κούρεμα» των ομολόγων, αλλά κρατιέμαι- το μόνο που θα πω είναι πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ήταν απαραίτητες, αλλιώς θα καίγαμε σήμερα πεντοχίλιαρα (σε δραχμές) σαν να ήταν πετσετάκια.

Μιας και μιλάμε για τις τράπεζες και την εξυγίανσή τους, να πούμε ότι έχουν ξεφορτωθεί «κόκκινα» δάνεια 73 δισ. ευρώ σε σύνολο 91 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αποκτηθεί από τις εταιρείες διαχείρισης. Οι 15 εταιρείες αυτές προχώρησαν πέρυσι σε ρυθμίσεις αποπληρωμής χρεών ύψους 6,4 δισ. ευρώ με πάνω από 140.000 οφειλέτες, «κουρεύοντας» μέρος των χρωστούμενων σε πάνω από οκτώ στους δέκα.

Ο… ντετέκτιβ