–Τζίρο σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ έκαναν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023! Για την ακρίβεια, οι πωλήσεις των συνολικά 1.393.657 εταιρειών, όπως τις καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκαν στα 444,7 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου δύο φορές πάνω από το ετήσιο ΑΕΠ, και 128 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2019, σε μια χρονιά ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, αυξημένης κατανάλωσης και «ιπτάμενου πληθωρισμού». Η επίδοση, παρότι υψηλή και 40% αυξημένη σε πέντε χρόνια, είναι κατά 12 δισ. ευρώ χαμηλότερη από το 2022 (-2,9%). Αλλά αυτό κυρίως επειδή έπεσαν οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, οπότε συμπαρέσυραν προς τα κάτω τα έσοδα των εταιρειών του ενεργειακού τομέα, οι οποίες το 2022 είχαν έσοδα 57,14 δισ. ευρώ και πέρυσι 31,3 δισ. ευρώ (-45,2%).
–Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κλάδους συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις. Κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες, όπου τα έργα έχουν πάρει «φωτιά» και εκτόξευσαν τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου 16,7% υψηλότερα, στα 16,2 δισ. ευρώ. Άλμα τζίρου είχε και η… Εκπαίδευση κατά 23,5%. Πρωταγωνιστής από πλευράς εσόδων παραμένει μακράν ο κλάδος του εμπορίου με 169 δισ. ευρώ και ακολουθεί ή μεταποίηση με 92,48 δισ. ευρώ.
*Σήμερα αναμένεται να φτάσει στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης το πρώτο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ, το οποίο έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total Energies. Θα έλεγα πως αποτελεί ιστορική μέρα, όχι μόνο για τον Κοπελούζο που έκανε την επένδυση στο δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και για τη χώρα και τη μεγάλη προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της και να γίνει κόμβος μεταφοράς, συνδυάζοντας θάλασσα και αγωγούς μεταφοράς στη στεριά. Ο σταθμός FSRU ξεκινά τη δοκιμαστική λειτουργία του και σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμος να «βγει στην αγορά», με δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, τα οποία θα μεταφέρονται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μολδαβία και αλλού.
–Γράφαμε προ ημερών ότι οι αγρότες είχαν δίκιο να διαμαρτύρονται, επειδή το αγροτικό ρεύμα είχε φτάσει να τιμολογείται ακριβότερα από όσο πληρώνουμε για να βάλουμε τα προϊόντα που παράγουν στον φούρνο και στο ψυγείο μας και λέγαμε επίσης πως «δικαιώθηκαν» με την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει την τιμή στα 9,3 έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα. Δεν πέρασαν παρά μόνο μια δυο μέρες και τα οικιακά τιμολόγια είναι και πάλι φτηνότερα. Υπάρχει πλέον μεγάλη εταιρεία που χρεώνει σταθερή τιμή για έξι μήνες με μόλις 9,7 λεπτά την κιλοβατώρα!
Αν η τιμή χονδρικής του Φεβρουαρίου, που έχει υποχωρήσει στα 76 ευρώ/μεγαβατώρα (είχε εκτιναχθεί στα 400 ευρώ, θυμάστε;), δεν αρχίσει να ξανανεβαίνει, τον επόμενο μήνα θα έχουμε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια κάτω και από τα 9 λεπτά…
*Μένει ή φεύγει τελικά η Vodafone από την Ελλάδα; Δεν έχω καταλάβει. Υποθέτω το πρώτο, γιατί χθες στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, Μαργαρίτα Ντέλα Βάλε, στάθηκε πολύ στις επενδύσεις 1 δισ. ευρώ που υλοποιεί στη χώρα μας, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το 5G και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Οικονομίας.
Ο… ντετέκτιβ