Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Επιστροφή στο Βελιγράδι

13:47 - 13 Φεβρουαρίου 2024

ΠΑΡΑ την πολιτική ένταση που επικρατεί στην Αθήνα και τη σημερινή κρίσιμης σημασίας συζήτηση κυβέρνησης – αγροτών, η επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι του πρωθυπουργού με τη συνοδεία τεσσάρων υπουργών και περίπου 35 επιχειρηματιών έχει υψηλή σημασία. Η Ελλάδα επέστρεψε, ισχυρή πλέον, στη Σερβία, για να συζητήσει μια «βεντάλια» σημαντικών και στρατηγικών ζητημάτων, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο ευρωπαϊκό . Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν βλέπει την προώθηση της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη συμμετοχή της Σερβίας, και το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο Σέρβος ηγέτης, Αλ. Βούτσιτς, από την πλευρά του εκδήλωσε την πρόθεση της χώρας για μια τέτοια διαδρομή. Από την πλευρά της Ελλάδας τέθηκε μια σειρά προτεραιοτήτων στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», στις μεταφορές τόσο στη γραμμή Πειραιά – Βουδαπέστη όσο και στον άξονα Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι. Επίσης σε σχέση με την οργάνωση της έκθεσης EXPO 2027, που έχει αναλάβει η Σερβία και στην οποία έχει σημαντική οργανωτική εμπειρία η Ελλάδα.

Ο 4ος ΓΥΡΟΣ του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, που αποτέλεσε τη βάση της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βελιγράδι, υπενθύμισε το πλέγμα συμφερόντων που υπάρχει από τον νότο και τη Μεσόγειο στον βορρά μέσω Βαλκανικής προς την Ευρώπη. Στη λογική αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα ενθαρρύνοντας την πολιτική, διπλωματική, οικονομική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας μας να αναπτύξει την Παρευξείνια κοινότητα, που περιλαμβάνει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, φθάνοντας στη Μολδαβία.

Η ΝΕΑ γεωπολιτική θέση της Ελλάδας όχι μόνον στον ενεργειακό τομέα ή τις μεταφορές αλλά και στο πεδίο της περιφερειακής συνεργασίας δίνει δυνατότητες και αισιοδοξία για μια νέα εποχή στις σχέσεις προς βορρά πολύ πιο αναβαθμισμένες, παραγωγικές και συγκροτημένες σε σχέση με το προ 20ετίας παρελθόν.