– Είχαν κάθε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να είναι χαρούμενοι με τη προχθεσινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Ήταν η μεγαλύτερη έκδοση δεκαετούς μετά το 2010 και πέτυχε το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές για να δανειστεί 4 δισ. και οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν τα 35 δισ. Με το χαμηλότερο spread και επιτόκιο κάτω από 3,5%. Θυμάστε, λοιπόν, όλους αυτούς που με περισπούδαστο ύφος προσπαθούσαν να αμφισβητήσουν τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας και αναρωτιούνταν ειρωνικά τι θα την κάνουμε; Χθες πήραν «πληρωμένη» απάντηση. Διότι όταν το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να δανείζεται φθηνότερα, αυτό είναι κέρδος για κάθε φορολογούμενο. Αλλά πώς να το χωνέψουν αυτό όσοι πίστευαν ότι θα κάνουν με τα νταούλια τις αγορές να χορεύουν…
– 100.000.000 (όχι απ’ αυτά της Μονόπολης, αλλά τα αληθινά λεφτά) είναι οι ζημιές της θυγατρικής του ΟΠΑΠ Ιπποδρομίες ΑΕ, παρ’ όλες τις επενδύσεις και τις προσπάθειες που έγιναν τα οκτώ προηγούμενα χρόνια. Η φερόμενη (και για να το λέω, κάτι περισσότερο επ’ αυτού γνωρίζω) ιπποδρομιακή κοινότητα που βομβάρδιζε με γράμματα όλους τους φορείς ότι είναι 2.000 οικογένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Φιλίππου Ενώσεως είναι 14 αναβάτες, 14 γυμναστές και καμία δεκαριά προπονητές. Μάλιστα, η ΟΠΑΠ Ιπποδρομίες ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής γι’ αυτούς, αν και δεν ήταν υποχρεωμένη ως εταιρεία. Επίσης, είδα ότι πάρθηκαν και μέτρα για τα 150 άλογα που είχαν απομείνει στον Ιππόδρομο. Τέλος, με την ευκαιρία να σας θυμίσω ότι ο κρατικός ΟΔΙΕ στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο από το 2000 έως το 2014 μισό δισ. ευρώ. Αυτά έβλεπαν τα μουλάρια και δυστροπούσαν καθημερινά. Μάλιστα, από τύχη δεν είχαν φάει τους 14 χαραμοφάηδες (με την καλή έννοια, για να μην παρεξηγηθώ).
– Ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων της τάξεως του 4%-6% τα επόμενα χρόνια, λόγω των επενδύσεων που θα «τρέξουν» και της χρηματοδότησης που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσει υπό τη μορφή χρηματοδότησης στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να φτάσει φέτος τα 5 δισ. ευρώ ή περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ, και θα κατευθυνθεί κυρίως σε έργα στον ξενοδοχειακό κλάδο, την «πράσινη» μετάβαση και την ανάπτυξη υποδομών. Οι παραπάνω προβλέψεις για την πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις επιχειρήσεις ήταν good news για τους διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο ελληνικό roadshow της JP Morgan την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Εκεί που είδαν το πράγμα πιο χλωμό ήταν η πιστωτική επέκταση στα νοικοκυριά, και δη στα στεγαστικά δάνεια, όπου οι εκταμιεύσεις ετησίως κινούνται σε 1-1,2 δισ. ευρώ, στο 10% των επιπέδων προ κρίσης. Οι προσδοκίες για αύξηση εναπόκεινται κυρίως σε κινήσεις της κυβέρνησης, όπως τα προγράμματα επιδότησης στεγαστικών δανείων και το ψηφιοποιημένο κτηματολόγιο.