– Σας έγραφα χθες για την Intrakat και τον νόμο που θα ψηφίσει (θέλω να πιστεύω άμεσα) η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας τον Εξάρχου και τους Μπακοκαϋμενάκηδες να πληρώνουν τοις μετρητοίς υπεργολάβους, προμηθευτές, ακόμη και τις συμπαθέστατες Φιλιππινέζες τους. Ο νόμος θα προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης επιταγών ή άλλων αξιόγραφων. Όλα τοις μετρητοίς. Προφανώς διάβασε τα όσα έγραφα ο Εξάρχου και πήγε στη Θεσσαλονίκη, στο συνέδριο της «Μακεδονίας», και έβαλε φωτιά στα τόπια. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε εκτενώς στη χρηματοδότηση των εργασιών του μετρό με 40.000.000 ευρώ, με το «καλημέρα» της εξαγοράς του Άκτωρα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε (και αυτό χαροποίησε και τη θεία μου, που τον θεωρεί σκληρό θαυμαστή του Μητσοτάκη), είχε δεσμευτεί τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό ότι, αν χρειαζόταν να μπει ζεστό χρήμα, θα το έβαζε, αρκεί να ολοκληρωνόταν μέσα στο 2024 το σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας.
– Επειδή έμενα με ζουν τα πιπεράτα των ομιλιών που κάνουν οι επιχειρηματίες, από την ομιλία του Εξάρχου κράτησα το σημείο για τον εργολάβο που πήρε την προκαταβολή για το Μετρό Θεσσαλονίκης, την ξόδεψε σε άλλο έργο και ύστερα από λίγο μπουμπούνισε. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Άκτωρα, η μόνη πρόνοια του τότε αναδόχου ήταν να εισπράξει την προκαταβολή για να καλύψει άλλες -και ξένες προς το έργο- οικονομικές υποχρεώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ξεκινήσει το έργο, η πόλη να ταλαιπωρείται και, όταν εκείνος έφτασε στην οικονομική κατάρρευση, οι τράπεζες να μην τον αφήνουν να πτωχεύσει. Ο εργολάβος στον οποίο αναφέρθηκε ο Εξάρχου ήταν ο Γιάννης Μαρούλης και η εταιρεία που πήρε τις προκαταβολές και όλα τα υπόλοιπα και μετά βάρεσε κανόνι ήταν η ΑΕΓΕΚ, που το 2017 κηρύχθηκε έκπτωτη, με αποτέλεσμα το Μετρό Θεσσαλονίκης να περάσει στον Άκτωρα. Αν και δεν πολυκαταλαβαίνω από εργολαβίες, έχω την αίσθηση ότι ο Εξάρχου, λέγοντας όλα αυτά, είχε κάτι άλλο στο μυαλό του, προφανώς επηρεασμένος από το μετρό και τα… βαγόνια και τους μετροπόντικες.
– Εντυπωσιακή είναι η συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -του μοναδικού εθνικού χρηματοπιστωτικού φορέα μόχλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων- στην οικονομία. Μέσα σε μια τριετία και με εγκεκριμένα δάνεια ύψους 9,466 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 9,27 δισ., η ΕΑΤ έχει συμβάλει με 8,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας, στηρίζοντας 306.000 θέσεις απασχόλησης και δημιουργώντας 18.600 νέες θέσεις εργασίας. Η δυναμική της Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει απελευθερωθεί και ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Ζαββός, κινείται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα για τον εκσυγχρονισμό της και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας, με τελικούς αποδέκτες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Τα καλά αποτελέσματα, βεβαίως, έρχονται μέσα από καλές συνεργασίες. Όπως αυτή μεταξύ του Γιώργου Ζαββού και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.