Ήπιες, συγκροτημένες και άμεσες είναι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Σε κανένα επίπεδο δεν επιδιώχθηκε αντιπαράθεση. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, όχι μόνον ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση-αποζημίωση των αγροτών της Θεσσαλίας της τάξης των 5.000-10.000 για απώλεια του εξοπλισμού τους από τις φυσικές καταστροφές, αλλά παραδέχτηκε, για παράδειγμα, ότι η τροπολογία για τον διακανονισμό του κόστους του ρεύματος έχει καθυστερήσει. Σε επίπεδο αρμοδίων υπουργών ανάλογο είναι το κλίμα και οι χειρισμοί.
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των κινητοποιήσεων των αγροτών στην Ελλάδα σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην κεντρική Ευρώπη. Τα προβλήματα στην Ελλάδα προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο «Ντάνιελ», από διαρθρωτικά ζητήματα στην αγορά αλλά και στις τιμές των καυσίμων, καθώς και σε επιπτώσεις που έχει αφήσει πίσω της η δεκαετία της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι είναι εφικτό στα δημοσιονομικά όρια του προϋπολογισμού για να τα αντιμετωπίσει, χωρίς να σημάνει αυτό ότι είναι σε θέση να λύσει τα ζητήματα άμεσα και οριστικά. Αλλά και από την πλευρά των Ελλήνων αγροτών είναι φανερό ότι, παρά την προσπάθεια κομμάτων της Δεξιάς αλλά και της αριστερής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν πολιτικά τη δυσαρέσκεια, στόχος τους είναι να δοθούν λύσεις ή να υπάρξουν δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα στη βάση του ρεαλισμού και όχι να προκύψουν ρήξεις και ταραχές για τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων.
Είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε μακριά από την εποχή που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ οι αγρότες στον κάμπο και αλλού ξεχειμώνιαζαν στα «μπλόκα». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αξιοπιστία και ευθύτητα στους χειρισμούς της, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά. Το πλέον πιθανόν είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις θα ατονήσουν. Τα μηνύματα εκατέρωθεν ελήφθησαν…