* Τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα ρίξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2024 έρχονται να λειτουργήσουν ως αναπνευστήρας ρευστότητας για χιλιάδες εταιρείες, οι οποίες θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Οι εγγυήσεις μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ είναι σημαντικό κομμάτι του χρηματοδοτικού σκέλους ώστε να μοιράζεται το ρίσκο και οι τράπεζες να αισθάνονται πιο ασφαλείς.
* Να πούμε πάντως ότι μέσα στα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση -χάρη στην πολύ καλή δουλειά του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση- έχει καταφέρει να χορηγήσει δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι και λίγα, αν αναλογιστούμε ότι αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ.
* Στη «βαριά» βιομηχανία, τώρα, βλέπω χαρές και πανηγύρια. Οι συνήθως «μεμψίμοιροι» επιχειρηματίες της χώρας μας έχουν αρχίσει να αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια για τα επόμενα βήματα της Οικονομίας και των εταιρειών τους. Θα αναφέρω δύο στοιχεία, άξια λόγου κατά τη γνώμη μου, από την έρευνα του ΣΕΒ την οποία πραγματοποίησε η MRB. Πρώτον, ότι οι θετικές απόψεις των επιχειρηματιών για την οικονομική κατάσταση της χώρας χτύπησαν ρεκόρ επταετίας και έφτασαν το 27,6%. Αν σας φαίνεται μικρό το ποσοστό, σας προκαλώ να το αντιπαραβάλετε με το απόλυτο μηδέν του 2017 ή το 18% του 2022. Να σημειώσω επίσης ότι «ουδέτερα» -δηλαδή ούτε χειρότερα ούτε καλύτερα- βλέπει τα πράγματα το 49,2%. Ρεκόρ καταγράφηκε και στις θετικές απόψεις για τη σημερινή κατάσταση των εταιρειών τους. Για πρώτη φορά το 53,2% τη χαρακτηρίζει «καλή» και το 8,9% «κακή». Το 2017 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 20,1% «καλή» και 38,9% «κακή»…
* Αν πάντως τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζουν προσδοκίες, υπάρχουν και άλλα που αναδεικνύουν μεγάλες αγωνίες. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες μιλάμε, όσες αγωνίες μπορεί να έχουν. Οπότε οι άνθρωποι απάντησαν τα «σιγουράκια». Ταχύτερη δικαιοσύνη, λιγότεροι φόροι, αποτελεσματικότερο Δημόσιο, καλύτεροι θεσμοί και μπλα, μπλα, μπλα.
* Και ήρθε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος, να παρακινήσει την κυβέρνηση, τους «συντρόφους» του επιχειρηματίες και τους δημόσιους υπαλλήλους να «ξεβολευτούμε όλοι», γιατί η Ελλάδα μπορεί να είναι νησίδα σταθερότητας, αλλά πρέπει να κάνει το μεγάλο άλμα…
* Α, για τους χαμηλούς μισθούς οι βιομήχανοι λένε ότι δεν φταίει μόνο η τσέπη τους που έχει καβούρια αλλά και η υψηλή φορολογία επί των αποδοχών και οι μεγάλες ασφαλιστικές κρατήσεις. Ένα δίκιο το έχουν. Και λίγο άδικο επίσης. Αλλά ως εργοδότες ξέρουν καλύτερα γιατί και αυτοί πληρώνουν, όπως κι εμείς οι μισθωτοί, για να πληρώνονται με τη σειρά τους δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, δανειστές κ.ο.κ.
* Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, ο Νίκος Τσαούτος, ιδιοκτήτης της βολιώτικης ΕΨΑ, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών. Ο εκλιπών είχε αφιερώσει όλη του την ενέργεια για να επαναλειτουργήσει τη χρεοκοπημένη Ανώνυμο Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου μετά την εξαγορά της από την Εθνική το 1969. Πέρυσι πούλησε το 66% της ιστορικής εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1922 από τους αργυραμοιβούς και μετέπειτα τραπεζίτες Ιωάννη και Γεώργιο Κοσμαδόπουλο, στο fund του Νίκου Καραμούζη SMERC.
Ο ντετέκτιβ