– Με «γεμάτες τις αποσκευές τους» από το σταθερά ζωηρό ενδιαφέρον που εισέπραξαν από τους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη και στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα, οι CEOs των ελληνικών τραπεζών επέστρεψαν στην Αθήνα. Το θετικά διακείμενο για την Ελλάδα επενδυτικό κλίμα στη Νέα Υόρκη θα αποτυπωθεί στη δημόσια προσφορά μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που τρέχει μέχρι την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς.
–Στη Νέα Υόρκη οι επενδυτές ρωτούσαν συνεχώς και πρωτίστως για τα μερίσματα. Στη διανομή των οποίων πρόκειται να προχωρήσουν για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια οι τράπεζες, ανεβάζοντας το ποσό των μερισμάτων που υπολογίζεται ότι θα μοιράσουν οι εισηγμένες φέτος αρκετά πάνω από 3 δισ. ευρώ. Όπως λέει η Alpha Finance, από τα κέρδη του 2022 οι ελληνικές εισηγμένες είχαν διανείμει μερίσματα 2,4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό μετά τα 2,96 δισ. του 2009, πριν μπούμε στην κρίση χρέους. Αν, όπως εκτιμάται, τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023 ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, τότε θα μιλάμε για το υψηλότερο ποσό από το 2008 (4,49 δισ.).
– Μιλώντας για μερίσματα, η στήλη σάς έγραφε ότι παραμένει υπό εξέταση αν η ΤτΕ θα δώσει ή όχι μέρισμα. Αν δεν δώσει, θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά. Δεν θα είναι πάντως και ο… ψωριάρης της υπόθεσης, κατά το «όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια». Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν προβλέπεται να μοιράσει μέρισμα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας όχι μόνο δεν θα μοιράσει μέρισμα, αλλά θα ανακοινώσει και ζημίες περί τα 4 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δεχθεί πλήγμα από τα υψηλά επιτόκια, καθώς πρέπει να πληρώνουν ακριβότερα τις καταθέσεις των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα τα ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με πολύ χαμηλά επιτόκια, από την εποχή που τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Η ΤτΕ στο συγκεκριμένο πεδίο είναι πιο ευνοημένη, αφού αγόραζε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχαν το υψηλότερο επιτόκιο στην EE.
– Μπορεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αναμένουν την ανακοίνωση από τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, για την παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου (αντί 31/1) της υποχρεωτικής χρήσης των POS και να ξεπερνούν την απειλή των προστίμων, όμως κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα εξαιτίας των τραπεζών. Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία του επαγγελματία με την τράπεζα. Όμως οι τράπεζες δεν δίνουν το «πράσινο φως» αν η επιχείρηση έχει χρέη ή απαιτούν η επιχείρηση να έχει συγκεκριμένους τζίρους ή ακόμη ο επαγγελματίας να δεσμευτεί για μια τριετία ότι θα έχει συνεργασία με το POS της τράπεζας.
– Η στήλη έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Eurobank αιτήθηκε πρώτη την έκτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η σχετική έγκριση μπορεί να δινόταν και εντός της εβδομάδας. Όπερ και εγένετο, καθώς, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 300.000.000 ευρώ, ελήφθη. Συνολικά οι πόροι μέσω του ΤΑΑ που διαχειρίζεται η Eurobank για τους πελάτες της ανεβαίνουν σε 1,6 δισ. ευρώ. Θεωρήστε δεδομένο ότι ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, Κώστας Βασιλείου, και τα στελέχη του ήδη δουλεύουν όχι μόνο το πλάνο συμβασιοποιήσεων της έκτης δόσης αλλά και εκείνο της έβδομης.
Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr