ΘΕΤΙΚΕΣ εκπλήξεις έκρυβαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Δένδια με αφορμή την υποδοχή του Κύπριου ομόλογου του, Β. Πάλμα. Ο Έλληνας υπουργός, σε πολύ θερμό κλίμα, προφανώς θέλησε καταρχήν να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα για τον εξοπλισμό και την προοπτική ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Έχοντας έτσι τη θετική ανταπόκριση με έγγραφο τρόπο από το Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ του σχετικού αιτήματος της Ελλάδας , ανακοίνωσε ότι προχωρά η συζήτηση για συμπαραγωγή στα Ελληνικά ναυπηγεία της νέας αμερικανικής σχεδίασης φρεγάτας «Constellation». Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει επτά τέτοια πλοία, που θεωρούνται ήδη τα πλέον ανταγωνιστικά και σύγχρονα στον συγκεκριμένο τύπο για το 2030.
Ο ΈΛΛΗΝΑΣ υπουργός Άμυνας δεν ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του και μίλησε για το σύνολο των πλάνων της ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συνεχώς αναβαθμιζόμενη σχέση τους με τις ΗΠΑ. Από την προμήθεια των μαχητικών F-35 και των άλλων οπλικών συστημάτων σε αέρα, θάλασσα και ξηρά που περιλαμβάνονται στο πακέτο προμηθειών και αμερικανικής βοήθειας που ανακοινώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα εξειδικευθούν στη συνέχεια. Επίσης για τον σχεδιασμό, που εξελίσσεται, για την ανασυγκρότηση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας και τις φιλοδοξίες για την κατασκευή και όχι πλέον μόνον προμήθεια μη επανδρωμένων σε αέρα, θάλασσα και βυθό. Πέραν αυτών έκανε φανερή τη βάσιμη αισιοδοξία που υφίσταται στην κυβέρνηση για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε πλάνα καινοτομίας και αξιοποίησης τεχνολογιών πάντα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
ΠΟΛΥ ενδιαφέρον ήταν και το γενικότερο κλίμα της συνάντησης μεταξύ των ομολόγων υπουργών Ελλάδας και Κύπρου για γενικότερα θέματα γεωπολιτικής και άμυνας, που συνάδουν με τις προτεραιότητες δύο από τις ισχυρότερες χώρες της Δύσης σε εμπορικούς στόλους.