OFF THE RECORD: Η αλήθεια για τη φρουρά της Αρχιεπισκοπής

13:23 - 26 Ιανουαρίου 2024

Την αποσόβηση ενός «ιερού πολέμου» ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί η κυβέρνηση μετά τη διακοπή της στατικής φύλαξης, κατά τις νυχτερινές ώρες, στις εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το υπουργείο σταμάτησε να διαθέτει το όχημα με τους δύο αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποίο στάθμευε στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής, και η φύλαξη ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, που πλέον βγάζει «διελεύσεις», δηλαδή περιπολίες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φυσικά, δεν κόπηκε η νυχτερινή στατική βάρδια μόνο στην Αρχιεπισκοπή αλλά και σε άλλους στόχους και το προσωπικό προστέθηκε στις πρωινές περιπολίες της ΔΙΑΣ, όπου υπήρχε σοβαρή έλλειψη για την καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας. Ηλεκτρονικές εφημερίδες εκκλησιαστικού περιεχομένου, σε δημοσιεύματά τους ανέφεραν πως το υπουργείο έκοψε τη φρουρά του Αρχιεπισκόπου. «Πρόκειται για fake news», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας να τονίζουν πως έχει αποδειχθεί ότι οι στατικές φυλάξεις δεν είναι αποδοτικές και πλέον πάνω από όλα βαρύτητα δίνεται στην καταπολέμηση του καθημερινού εγκλήματος, που ταλανίζει την πλειονότητα των πολιτών.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2024 έκοψε χθες η Νέα Δημοκρατία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ήταν εκεί μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, και άλλοι. «Να βάλουμε και πάλι τα δυνατά μας. Θέλει πολλή δουλειά από όλους για να έχουμε καλά αποτελέσματα και στις ευρωεκλογές», ήταν το μήνυμα του Γιάννη Μπρατάκου

insider

Κραδασμοί

Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ που παρά το αισιόδοξο κλίμα που δημιούργησαν οι προγραμματικές συζητήσεις της ΚΟ στις Σπέτσες εξακολουθούν να βλέπουν με απογοήτευση την προοπτική του κόμματος, αλλά και να μην αντέχουν τις ισορροπίες εντός αυτού. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς σκέπτονται και σήμερα την ανεξαρτητοποίηση ή και διαδρομές με αποχώρηση από την ενεργό πολιτική. Πολλά θα φανούν στον δρόμο για τις ευρωεκλογές και ειδικά το κατά πόσον το κόμμα θα αναπτύξει πολιτική στρατηγική εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Φυσικά, υπάρχει και η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, αλλά αυτή επί του παρόντος κείται… μακράν.

* Αναβλήθηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των έργων αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία και το σχέδιο ανασυγκρότησης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης νιώθει καταβεβλημένος από τη γρίπη. H απάντησή του, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ

*Την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής για υποθέσεις που αφορούσαν συκοφαντική δυσφήμηση και παράβαση καθήκοντος. Η ασυλία ήρθη για τον Παναγή Καππάτο, εναντίον του οποίου έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις για ψευδή συκοφαντική δυσφήμηση.

*Για τους υπόλοιπους τέσσερις βουλευτές οι εγκλήσεις έχουν να κάνουν με παράβαση καθήκοντος στο πλαίσιο συμμετοχής τους ως μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Λακωνίας, για την άρση απαλλοτρίωσης οικοπέδου το 2018.

*Η εν λόγω υπόθεση αφορά τους βουλευτές Γεώργιο Γαβρήλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέα Πουλά (ΠΑΣΟΚ), Περικλή Μαντά (ΝΔ) και Μαρία-Ελένη Σούκουλη (ΝΔ).

*Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είχε εισηγηθεί ομόφωνα την άρση ασυλίας τους, ενώ το ίδιο είχαν πει και οι βουλευτές εκτός του Ανδρέα Πουλά, που ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

*Η ευκολία, πάντως, με την οποία δικογραφίες διαβιβάζονται σωρηδόν στη Βουλή προκαλεί προβληματισμό. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι «αν κάποιος έκανε μήνυση ότι του σκότωσε το “μαμούθ” και ο εισαγγελέας άνοιγε ένα βιβλίο Zωολογίας και έβλεπε ότι ο “μαμούθ” έχει εξαλειφθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, δεν θα ερχόταν η έγκληση στη Βουλή…».

*Προφανώς, ο πρόεδρος της Βουλής θέλησε να αναδείξει την ανάγκη στοιχειώδους ελέγχου για τη σοβαρότητα της έγκλησης, καθώς, όπως είπε, «η συκοφαντία στη χώρα μας είναι εθνικό αγώνισμα».