ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Κοινοβούλιο απάντησε θετικά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Λευκός Οίκος ανταποκρίθηκε ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει επιστολή προς το Κογκρέσο για να μπορέσει η Τουρκία να εκσυγχρονίσει τα F-16 που διαθέτει, να έχει ανταλλακτικά και ενδεχομένως να προχωρήσει στην αγορά νέων αεροσκαφών τύπου F-16. Έτσι μένει σε εκκρεμότητα, για να υπάρξει η συγκεκριμένη εξέλιξη, να άρει το βέτο της και η Ουγγαρία, που έχει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός της, Όρμπαν, δεν κρύβει την εκτίμησή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
ΑΥΤΟ που γίνεται και τώρα φανερό είναι ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν διαταραχθεί δραματικά, ενώ η καχυποψία και πολλές φορές η εχθρότητα σε επίπεδο Κοινοβουλίων αλλά και λαών μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων περισσεύουν. Πολλοί στη χώρα μας αμφισβητούν ή αντιμετωπίζουν με περίσκεψη τη σχέση που έχει εμπεδωθεί με τις ΗΠΑ, όχι μόνον σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και διμερώς. Θα προτιμούσαν να έχουμε μια «ουδέτερη» θέση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στο «ναρκοπέδιο» μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Θα επέλεγαν, δηλαδή, ουσιαστικά να έχουμε ένα ανάλογο μπρα ντε φερ με τους Τούρκους στη σχέση με τους Αμερικανούς και τη Δύση.
ΠΡΩΤΟΝ, δεν υπολογίζουν τους κινδύνους ενός τέτοιου μπρα ντε φερ διαρκείας. Δεύτερον, δεν καταλαβαίνουν ότι, όταν η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια στρατηγική με την Τουρκία, και όχι μια εθνική στρατηγική διαφορετική, υπόκειται για όλους τους ισχυρούς παγκόσμιους «παίκτες» γεωπολιτικά στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη Τουρκία. Άρα, καλό το μπρα ντε φερ Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αλλά να το βλέπεις από… απέναντι και εκ του ασφαλούς, περιμένοντας να δεις, μάλιστα, πού θα καταλήξει μέχρι το 2030.