To 53,5% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι η κατάλληλη πρόεδρος για την Τράπεζα στην τρέχουσα συγκυρία. Μόλις το 22,8% λέει ότι κάνει για τη θέση και το 23,7% δεν απάντησε στην ερώτηση. Την έρευνα διεξάγει ο Οργανισμός Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το 64% από τους περίπου 1.100 ερωτηθέντες πιστεύει ότι η Λαγκάρντ δεν έχει βελτιώσει τη φήμη της ΕΚΤ. Σε έρευνες που διεξήχθησαν στις λήξεις των θητειών του Ντράγκι και του Τρισέ, περισσότεροι από επτά στους δέκα εξέφρασαν την άποψη ότι και οι δύο βελτίωσαν τη φήμη της ΕΚΤ. Πλην όμως δεν είχαν γίνει έρευνες στο μέσο των θητειών τους, όπως τώρα με τη Λαγκάρντ.
Γεγονός είναι, επίσης, ότι ενώ η σημερινή πρόεδρος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση του παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού, οι προκάτοχοί της δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντίστοιχο πρόβλημα. Οι ανατιμήσεις είναι από τα βασικά ζητήματα που ανέφεραν οι ερωτηθέντες, με περισσότερους από τους μισούς να εκφράζουν αμφιβολίες για τις επιδόσεις της Λαγκάρντ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η διοίκηση της ΕΚΤ αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της έρευνας, λέγοντας ότι πολλά από τα ερωτηματολόγια μπορεί να συμπληρώθηκαν από το ίδιο άτομο.
Την έκθεση «Εγεννήθην εν Σκιάθω», που είναι αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαιρετίζοντας την κίνηση, δίνοντας συγχαρητήρια στους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Παπαδιαμάντη, αλλά και στην επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού που επιμελήθηκε το αφήγημα, για το οποίο συνέπραξαν ο Δήμος Σκιάθου και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
insider
Συμβολισμός
Η εκλογή με συντριπτική πλειοψηφία του Θ. Ρουσόπουλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι εμβληματική για την παρουσία της μετα-μνημονιακής Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο και όχι μόνον στο ευρωπαϊκό. Πρώτον, γιατί ψηφίσθηκε και από τις πέντε ομάδες των 612 βουλευτών 46 εθνικών Κοινοβουλίων που συμμετέχουν στον διεθνή αυτό οργανισμό. Δεύτερον, γιατί υποστηρίχθηκε από τα βασικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου από κοινού η υποψηφιότητά του. Τρίτον, γιατί ανοίγει τον δρόμο και για άλλες ανάλογου χαρακτήρα και εκτοπίσματος ελληνικές φιλοδοξίες. Γιατί, τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο και αποσπασματικό, όπως φαίνεται…
*Για την αποκατάσταση των ζημιών στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που επλήγησαν εκτενώς από την κακοκαιρία «Daniel», ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει 70.000 ευρώ, το σύνολο δηλαδή των εσόδων από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Χάρης Δούκας βρέθηκε χθες στη Θεσσαλία και επισκέφθηκε τις πληγείσες εγκαταστάσεις, όπου ενημερώθηκε από τον κοσμήτορα Αθανάσιο Παπαϊωάννου για το μέγεθος των καταστροφών στον ερευνητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ
*Της… επιστολικής έγινε χθες στα έδρανα της Βουλής. Έτρεχαν και δεν έφταναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βρουν γραμμές, στρατηγικές και πώς θα απαντήσουν στην τροπολογία της Κεραμέως που λύνει και απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Να μπορούν να ψηφίζουν και στις εθνικές εκλογές από όπου και αν βρίσκονται.
*Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είχε καταφέρει στη συζήτηση στην επιτροπή να πάρει τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μόλις άκουσαν οι βουλευτές των δύο κομμάτων την ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών… πίσω, Γιάννη, τα καράβια.
*Έτρεχαν στα γραφεία τους να βρουν ικανά επιχειρήματα για να μη φανούν ουρά της κυβέρνησης. Μέσα στη σύγχυση ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, μπέρδεψε τον Θεόδωρο Λιβάνιο με τον Κυριάκο Πιερρακάκη… «Είστε ο αρχιτέκτονας της ψηφιοποίησης, κύριε υπουργέ», είπε και του φώναζαν από τα έδρανα οι βουλευτές του «αυτός ήταν ο Πιερρακάκης, στα υπουργικά είναι ο Λιβάνιος».
*Κύριος ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε αντίρρηση να δώσει τη σειρά του να μιλήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας στον προεδρεύοντα Γιώργο Γεωργαντά: «Είναι αρχηγός, κύριε πρόεδρε… Έχει το δικαίωμα να μιλήσει πρώτη». Όμως ο πρόεδρος δεν πτοήθηκε και πήγε την κυρία Κωνσταντοπούλου τρεις θέσεις μετά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.