ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: «Με το δεξί» μπήκε το 2024 για το χρηματιστήριο της Αθήνας

18:04 - 15 Ιανουάριος 2024

Για να δούμε τις μας επιφυλάσσει η τρίτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους, που ξεκινά σήμερα. Οι δύο πρώτες κύλησαν με ανοδικό σερί (8 στις 9 κερδοφόρες συνεδριάσεις), συνολική άνοδο 4,60% και με τον γενικό δείκτη σε νέα υψηλά 10 ετών, συναλλαγές κοντά στα 100.000.000 ευρώ ημερησίως, καθημερινές αναβαθμίσεις στις τιμές-στόχους των μετοχών και τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να αγγίζει τα 93 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2009!

Θα μας λείψουν βέβαια οι Αμερικανοί επενδυτές -βασικοί «παίκτες» στο ΧΑ»-, που σήμερα έχουν τραπεζική αργία και ξεκουράζονται, αλλά στη μεγάλη εικόνα αυτό που μετράει για τους αναλυτές είναι η πολύ ισχυρή δυναμική που έχει ήδη αναπτυχθεί στη Λεωφόρο Αθηνών και η οποία δείχνει ότι αργά ή γρήγορα ο δρόμος προς τη ζώνη των 1.450-1.500 μονάδων θα ανοίξει.

Τώρα, επειδή ρώτησα τους έμπειρους φίλους μου χρηματιστές αν είναι πιο κοντά οι 1.450 ή οι 1.250 μονάδες, οι απαντήσεις που πήρα συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι λίγη… οικονομία κεφαλαίου δεν βλάπτει, ώστε να μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί καλύτερες τιμές σε μια ενδεχόμενη διόρθωση. Τα υπεραγορασμένα επίπεδα πολλών επιμέρους μετοχών και δεικτών δεν αποκλείουν ένα μικρό πισωγύρισμα.

Πάντως, οι εξελίξεις τρέχουν με τεράστιες ταχύτητες από αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ 17 και 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Autohellas, από τις 16 Ιανουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass, λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της (4:1). Ακολουθεί η παρουσίαση της ΔΕΗ σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στις 23 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά (24/1) το επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, στις 26 Ιανουαρίου θα έχουμε τη νέα αξιολόγηση της Scope Ratings, ενώ μετά μπαίνουμε με… φόρα στον Φλεβάρη, όπου έρχονται τα μεγάλα και σημαντικά: η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του 19% του Ελευθέριος Βενιζέλος στο ΧΑ, η πώληση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, η αναθεώρηση των διεθνών δεικτών MSCI και FTSE και ποιος ξέρει τι άλλο…

*Θυμηθείτε το, πως αυτή η ιστορία με την ακρίβεια δεν θα εξελιχθεί καλά. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, γιατί η φωτιά που έχει ανάψει με τους Χούθι και τα προβλήματα των εμπορευματικών μεταφορών μέσω της διώρυγας του Σουέζ θα έχουν επιπτώσεις. Και στις τιμές των προϊόντων και στον χρόνο που τελικά θα αποφασίσει η ΕΚΤ να αρχίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Οπότε τα μέτρα Σκρέκα μάλλον προληπτικά είναι, για να περιοριστεί η αισχροκέρδεια, παρά αποτρεπτικά σε νέες αυξήσεις.

Διαφήμιση δεν θέλω να κάνω σε καμία εταιρεία ρεύματος, αλλά ο ανταγωνισμός έτσι είναι, κυρίες και κύριοι. Είδα πρόγραμμα με 8μηνη κλειδωμένη τιμή (σαν σταθερό δηλαδή) το οποίο όμως ο πάροχος (Φυσικό Αέριο της ΔΕΠΑ Εμπορίας) το κατέταξε στα «κίτρινα» (κυμαινόμενο δηλαδή), που έχει μεν τσιμπημένο πάγιο στα 9 ευρώ τον μήνα αλλά πολύ φτηνή χρέωση, στα 12,3 σεντς την κιλοβατώρα. Αν έκανα σωστά τους υπολογισμούς, είναι μεταξύ των τριών πιο οικονομικών της αγοράς, με το μεγάλο πλεονέκτημα της 8μηνης δέσμευσης τιμής να του δίνει πόντους.

Ο… ντετέκτιβ