THE BIG MOUTH: Από stress test σε stress test πηγαίνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ…

16:05 - 5 Ιανουαρίου 2024

Από stress test σε stress test πηγαίνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ. Για φέτος προγραμματίζει, επιπρόσθετα των κλασικών και των κλιματικών τεστ αντοχής, να περάσει 109 τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της από τεστ αντοχής ακραίων καταστάσεων για να τσεκάρει την ανθεκτικότητά τους έναντι κυβερνοεπιθέσεων. Η άσκηση θα αξιολογήσει πώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια κυβερνοεπίθεση και αποκαθιστούν τη λειτουργία τους και όχι την ικανότητά τους να την αποτρέψουν. Το σενάριο της άσκησης θα προβλέπει διατάραξη των καθημερινών εργασιών των τραπεζών κατόπιν κυβερνοεπίθεσης και θα τεστάρει την ταχύτητα αποκατάστασης της λειτουργίας τους, ενεργοποιώντας διαδικασίες κατεπείγοντος και σχέδια έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο της άσκησης, 28 τράπεζες θα υποβληθούν σε ενισχυμένη αξιολόγηση, για την οποία θα παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιμετώπισαν την κυβερνοεπίθεση. Τα ευρήματα του cyber attack stress test θα συνυπολογιστούν από τον επόπτη στη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) του 2024 που αξιολογεί το προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας.

Νέοι, ρηξικέλευθοι κανόνες της ΕΕ είναι από προχθές σε ισχύ, με τη θέσπιση ελάχιστου συντελεστή πραγματικής φορολόγησης 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι κανόνες θα διέπουν τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και τους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ, με συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα άνω των 750.000.000 ευρώ ετησίως. Θα εφαρμόζονται σε κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Η θέση σε ισχύ των κανόνων ελάχιστης πραγματικής φορολόγησης, που συμφωνήθηκαν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη το 2022, επισημοποιεί την εφαρμογή από την ΕΕ των λεγόμενων κανόνων του «πυλώνα 2», οι οποίοι εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση το 2021. Παγκοσμίως σχεδόν 140 δικαιοδοσίες έχουν πλέον προσχωρήσει στους εν λόγω κανόνες, όμως η ΕΕ υπήρξε πρωτοπόρος όσον αφορά τη μετουσίωσή τους σε δεσμευτικό δίκαιο. Μειώνοντας τα κίνητρα των επιχειρήσεων να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία, ο «πυλώνας 2» περιορίζει τον λεγόμενο «ανταγωνισμό προς τα κάτω», δηλαδή τη μάχη μεταξύ των χωρών για μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών προκειμένου να προσελκύουν επενδύσεις. Η νέα μεταρρύθμιση υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει επιπλέον 220 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και να βοηθήσει χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο να χρηματοδοτήσουν κρίσιμες επενδύσεις και δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Σημαντικά βοήθησαν τα χαμηλότοκα δάνεια των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να κρατηθεί χαμηλά το 2023 -σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ- το κόστος τραπεζικής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με τα προγράμματα των αναπτυξιακών τραπεζών ανήλθαν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε 1,6 δισ. ευρώ.