THE BIG MOUTH: Ο… υπερκατάσκοπος τριών ηπείρων… – Οι οπτικές ίνες στο Βόρειο Κουρδιστάν – Η υπαναχώρηση της Motorola…

17:58 - 22 Δεκεμβρίου 2023

Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες που φτάνουν στη στήλη και  περιγράφουν την αξιοζήλευτη επιχειρηματική πορεία του Γιάννη Λαβράνου. Του ανθρώπου που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από την υπόθεση με το παράνομο λογισμικό Predator και τις δήθεν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών. Επειδή όμως αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά με τις υποκλοπές, τα πλαστά τιμολόγια και τις πλαστές ταυτότητες δεν μπορούν να αφορούν έναν γιγαντιαίο επιχειρηματία, γι’ αυτό και σήμερα θα σας παρουσιάσω μια παλιά ιστορία με πρωταγωνιστή τον Λαβράνο (τον αυθεντικό, όχι τον απατεώνα) που έλαβε χώρα το 2010, τότε που ο «Κολοσσός της Κέρκυρας», αν και πήγαινε με τρένο στα ραντεβού του, φαντασιωνόταν εαυτόν ως «νέο Βαρδινογιάννη», τον Βαρδή, γιατί όσοι γνωρίζουν τον Λαβράνο σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουν ότι θα ήθελε να μοιάσει στον Τζίγγερ. Το 2010 ο Λαβράνος έστηνε μία από τις πρώτες υποθέσεις, μέσα από τις οποίες κατάφερε να «δαγκώσει» (με την καλή πάντα έννοια του όρου) επιχειρηματίες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ελλάδα. Η απάτη (επίσης με την καλή έννοια)  που στήθηκε τότε αφορούσε ένα έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Βόρειο Ιράκ για την κατασκευή ενός δικτύου οπτικών ινών για την περιοχή του Κουρδιστάν. Σαν άλλος… Βλάσσης Τσάκας (για όσους δεν θυμούνται, ο Τσάκας παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος Άραβα πρίγκιπα που θα αγόραζε τον Παναθηναϊκό), ο  Λαβράνος παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος της Motorola, η οποία θα αναλάμβανε το συμβόλαιο που θα εκτελούσε η εταιρεία του, Electrum Technologies, που στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι διέθετε μεγάλη εμπειρία σε… λάμπες. Το κύριο προσόν του; Αναπτύσσοντας κοινωνικές σχέσεις, κατάφερε να εμφανίζεται ως το πρόσωπο που δύναται να μεσολαβήσει και να διεκπεραιώσει υποθέσεις και να προωθήσει εργολαβίες ή αναθέσεις και αναλήψεις έργων. Εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν ως άνθρωπος της CIA και της ΜI6. Ήταν η εποχή που είχε αποκτήσει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τη συγχωρεμένη τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το μεγάλο παιχνίδι με το έργο στο Κουρδιστάν στήθηκε όπως ακούγεται έντεχνα. Παρουσίαζε στους συνεταίρους και συνεργάτες του συμφωνητικά με υπαρκτές εταιρείες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μία μόνο περίπτωση, ισχυριζόταν ότι είχε συνάψει σύμβαση με εταιρεία, από την οποία θα λάμβανε 264.000.000 δολάρια. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο σύμφωνα με τις διηγήσεις των κομπάρσων της όλης ιστορίας, να εμφανίζει μέχρι και… απόφαση της κουρδικής Βουλής με σφραγίδες και υπογραφές για το έργο!!! Μόνο που, λίγο καιρό αργότερα, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καν σχετικό πρόγραμμα στη χώρα. Δεν είχε εγκριθεί ποτέ τίποτα σχετικό. Αυτό, μάλιστα, υποστήριξε και ο ανιψιός του τότε προέδρου Μπαρζανί, στον οποίο απευθύνθηκαν οι εμπλεκόμενοι για να δουν τι έχει συμβεί όταν κατάλαβαν ότι έχασαν τα λεφτά τους και έπεσαν θύματα απάτης.

Όταν οι συνεργάτες κατάλαβαν ότι η δουλειά χάλασε, ο Γιάννης Λαβράνος υποστήριξε πως, για λόγους που δεν γνωρίζει, υπαναχώρησε η Motorola. Δήλωνε πως και ο ίδιος έπεσε θύμα και έχασε όλα του τα λεφτά. Εκείνη την περίοδο, για να στηρίξει το αφήγημά του, κυκλοφορούσε με ένα αυτοκίνητο τύπου Smart, το οποίο δήλωνε πως ήταν της μητέρας του. Ή πήγαινε στα ραντεβού του με… το μετρό, για να δείξει την ανέχεια στην οποία βρισκόταν! Μέσα από αυτή την ιστορία, ο Big John κατάφερε να αποσπάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους ανθρώπους τους οποίους είχε πείσει να συμμετάσχουν. Ήταν άλλωστε η περίοδος που η οικονομική κρίση έκανε δυναμικά την εμφάνισή της και οι επενδύσεις και τα κεφάλαια αυτών των ανθρώπων ήταν εύκολος στόχος για εκείνον. Μέχρι κι έναν Τούρκο επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα κατάφερε να εμπλέξει στην υπόθεση, ο οποίος δήθεν μεσολαβούσε απευθείας με τον πρόεδρο.

Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr